2018-04-27
今天和朋友喺油麻地行完街,之后想揾个地方食西餐,但系喺油麻地有水准嘅西餐厅唔多, 好彩行行吓畀我见到喺中华书局后面有一间, 门口有个大邮筒,好抢眼,就和朋友入内食晚餐。餐厅面积不算大,幸好有大落地玻璃窗,扩阔视野空间,令餐厅感觉宽敞 。侍应送上餐牌,因为行完街好肚饿,我哋各自要了一个晚餐,因为想健康啲,所以加多一个炒蘑菇。我要嘅系德国脆皮咸猪手餐,而朋友就要咗 美国安格斯西冷牛扒餐。法式龙虾汤龙虾味香浓,汤不太稠,加上忌廉更香滑。德国脆皮咸猪手做法颇正宗,猪手好入味,肉质嫩滑,外皮焗得很香脆,有点似食乳猪皮,无论沾芥茉酱或烧汁,都可以食到猪肉香味。最贴心的是上桌前已代切好,免却客人麻烦,值得俾个 “like" 佢。美国安格斯西冷牛扒配牛油焗薯仔粒、西兰花和沙律菜,牛扒鲜嫩有牛味, 估唔到嘅系连薯仔都焗得好好味。蒜蓉炒杂菌杂菌份量颇多,充满香蒜牛油味, 加上黑椒粒,更加惹味。晚餐包括$28以下的饮品,我们选择了柠檬生姜茶,浓郁的姜味加上淡淡柠檬香,暖胃又顺喉。
法式龙虾汤
龙虾味香浓,汤不太稠,加上忌廉更香滑。
德国脆皮咸猪手
德国脆皮咸猪手
美国安格斯西冷牛扒
美国安格斯西冷牛扒
蒜蓉炒杂菌
杂菌份量颇多,充满香蒜牛油味, 加上黑椒粒,更加惹味。