2018-02-03
泰国菜通常最多都系去九龙城食,但经过左今次之后,我会选择黎呢间泰基隆食。话说今日同老婆行西九龙,行到咁上下系附近揾食,见到呢间新开张,就入去试下。呢到装饰左好多富泰国特色既画像同饰物,铺面面积需小,但五脏俱全之后我地就睇餐牌点野食,我地分别点左泰式炸虾饼、泰式冬阴公炸饺子、泰式猪肉碎生菜包、泰式炒金边粉。炸虾饼热辣辣外脆内软,好味呢个冬阴公炸饺子系店员推介俾我哋嘅,外皮脆脆的,肉馅系冬阴公味道嘅肉,辣辣地几过瘾几野味,果然冇介绍错。生菜包肉份量足,食落辣味刚刚好,食到停唔到口,一共十几旧,好快就食哂了。金边粉正正常常,炒得唔会话好干身,湿湿地,不错饮品:蝶豆花茶(左),味道淡淡的,冇咩味,不过见到餐牌介绍写住好有益,老婆就叫咗黎试吓。椰汁冰(右),椰香味浓,甜甜地,好解渴餐牌:
炸虾饼热辣辣外脆内软,好味
金边粉正正常常,炒得唔会话好干身,湿湿地,不错
饮品:
椰汁冰(右),椰香味浓,甜甜地,好解渴
餐牌: