2021-04-15
最近好少出街食晚饭 今次难得出嚟食下 梗系要揾返间好嘅😍 我同屋企人就去咗主打串烧嘅日本餐厅-致我哋叫咗个晚餐二人前 【二人前 $538】/前菜/吞拿鱼他他 配黑蒜、青瓜、柠檬、水菜三文鱼籽茶碗蒸x2蚬肉面豉汤x2 /串烧/精选鸡类x2 日本白豚五花腩配柚子胡椒酱x2 汁烧美国牛西冷x2 日本山药x2日本窝荀x2 /主菜/青森比目鱼酱油烧 鳗鱼炒饭/甜品/宇治金时再追加咗:👉🏻厨师推介嘅汁烧帆立贝、味㬝虾串👉🏻2个甜品---抹茶红豆蕨饼、日式炸鲜奶成个晚餐印象最深刻就系👉🏻鳗鱼炒饭👈🏻 啲鳗鱼入口即融 一食已经系口腔消失 令我本身唔好鳗鱼都忍唔住一啖又一啖系咁食❤️ 第二就系全家都大赞嘅👉🏻比目鱼👈🏻 啲肉滑得嚟又好结实唔霉 调味亦好出色 好好味😍 串烧方面 白豚五花腩冇得输 油脂甘香 而窝荀我系第一次食 好爽口🤣 同山药一齐中和咗肉嘅饱腻感 而帆立贝口味正宗 好彩有追加到佢❣️甜品方面 👉🏻日式炸鲜奶👈🏻几有惊喜 估唔到喺日本餐厅都揾到顺德菜嘅踪影 好神奇🤣 用咗日本3.6牛乳做 外层脆皮应该系用咗天妇罗嘅炸粉去炸 仲配埋黑糖雪糕 宇治金时嘅抹茶雪糕好浓抹茶味 可惜食到少少冰块
我哋叫咗个晚餐二人前
【二人前 $538】
/前菜/
吞拿鱼他他 配黑蒜、青瓜、柠檬、水菜
三文鱼籽茶碗蒸x2
鳗鱼炒饭
/甜品/
宇治金时
再追加咗:
👉🏻厨师推介嘅汁烧帆立贝、味㬝虾串
👉🏻2个甜品---抹茶红豆蕨饼、日式炸鲜奶
宇治金时嘅抹茶雪糕好浓抹茶味 可惜食到少少冰块