2018-11-13
喺上环返工三年几,附近既餐厅都食到闷闷地,所以特别留意新餐厅。有人行过摩利臣街,见到有间感觉清新既小店,望一望餐牌,见到午餐大约系$50-60,价钱都算合理,就入内一试。第一次黎当然要试下佢招牌既海南鸡饭,饭可以拣鸡油饭、白饭或者五谷饭,酱就有三款,包括面豉酱、海车鸡酱同埋姜葱酱。我拣左油饭、特色面豉酱同海南鸡酱。饭盒有三部分,先食个沙律,呢个冇得拣,唔知系咪日日换款呢。今日系青木瓜沙律,酸酸辣辣咁,唔食得辣既我觉得还好接受到,不过呢个份量够喇,再多少少就顶唔顺。海南鸡份量都几多,有两层,有肶位亦都有胸位,不过全部都好滑,亦都有鸡味,唔会系雪藏感觉。面豉酱有少少辣,鸡酱就系甜既,我钟意先食辣,后食甜,有两个酱呢个idea几好,令味道更丰富。油饭够热,但系略嫌硬左少少,特别系冻左之后,我会钟意软D。甜品系一件椰汁糕,上层系软淋淋既白色椰汁糕,下层少少透明,口感似大菜糕,有少少咸味,味道正宗。堂食可以一边望下街景,感觉都几写意。$62喺上环唔算特别贵,不过主打外卖黎讲亦唔算平,如果可以包一小杯饮品,或者甜品有多一旧就感觉抵食D。
我拣左油饭、特色面豉酱同海南鸡酱。
堂食可以一边望下街景,感觉都几写意。