2021-09-24
偷懒咗好耐无写食评啦, 今日又食到好味嘢, 所以写返编食评纪录吓。今次买咯咯鸡炸鸡外卖, 我买嘅系原味, 荒死唔够饱, 再加多个炸鸡芝士饭卷, 好似饥荒咁 🤪 我都服咗自己 😅天气咁热, 谂住买返公司凉住冷气慢慢叹炸鸡, 但不抱太大祈望, 预咗外卖唔会脆。我买嘅系 1/3 份, 一打开外卖纸盒, 有成五件炸鸡, 份量都算多, 虽然行到返公司再消毒埋双手已经过咗 10 分钟, 但店家用钖纸舖喺盒底, 唔会印晒啲油出纸盒令成盒炸鸡出倒汗水而腍晒, 而且仲系热嘅, 入面有鸡中翼同鸡膇, 仲有好厚肉嘅无骨鸡胸, 真系啖啖肉。 咬落去, 首先食到嘅系好脆嘅外皮同一浸薄薄嘅炸粉, 鸡肉好 juicy 亦有鸡味, 亦腌到岩岩好, 唔会太咸, 真系香脆可口, 好好味。另外, 买咗个炸鸡芝士饭卷, 返到上公司, 成条饭卷仲热热地, 即系店家系即叫即做, 每卷饭卷入面嘅芝士仍有少少拉丝效果, 饭卷亦有包蔬菜, 毕竟系饭卷, 所以入面嘅鸡唔算好多, 而味道方面, 相比起炸鸡就比较平实, 但仍有少许芝士味, 配埋入面嘅鸡, 味道同口感都比一般只有蔬菜嘅饭卷丰富, 食完成条饭卷, 再加埋盒炸鸡, 真系超级饱,
另外, 买咗个炸鸡芝士饭卷, 返到上公司, 成条饭卷仲热热地, 即系店家系即叫即做, 每卷饭卷入面嘅芝士仍有少少拉丝效果, 饭卷亦有包蔬菜, 毕竟系饭卷, 所以入面嘅鸡唔算好多, 而味道方面, 相比起炸鸡就比较平实, 但仍有少许芝士味, 配埋入面嘅鸡, 味道同口感都比一般只有蔬菜嘅饭卷丰富, 食完成条饭卷, 再加埋盒炸鸡, 真系超级饱, lunch time 后不久已经饭气攻心, 觉得眼瞓 💤
总括, 店家炸鸡同饭卷都系新鲜, 即点即做, 亦有心思用钖纸垫底令炸鸡保持温度同脆度, 而饭卷亦不错, 会再帮衬。