2019-07-08
八妹鸡煲听朋友介绍左好多次,今日终于得闲,入大埔一探究竟。餐厅行怀旧风,几得意。除左鸡煲都有其他特色锅底选择,不过既然一场来到当然食最经典的八妹秘制鸡煲喇👇🏻【鸡煲(半只)】登场!大大啖鸡肉,洋葱系未熟嘅,咁慢慢食鸡,食完鸡洋葱差唔多熟,又唔会太林,呢个食法好特别值得like。鸡肉细嫩多汁,入晒味,啖啖肉,好满足。我谂鸡煲好食嘅真正原因,系佢令人无法拒绝的麻香味,同其他鸡煲唔同,呢度嘅口味食完有回甘,加埋萦绕在口的麻香(好多花椒,系「真」麻!)真系食完返唔到转头!我地叫左微辣,辣度啱啱好,适合唔太食辣嘅朋友。食完鸡打边炉,酱料台都系经典辣椒油。👇🏻【手切肥牛(大份)】牛肉肥瘦均匀,厚度适中,鲜嫩弹牙,有浓浓的牛肉香味,高质素肥牛。👇🏻【竹荪】爽脆多汁,竹荪壁好厚好长,打边炉一流,真心推介。👇🏻【淮山】好滑,厚切,易入口,煮一阵软林林,口感特别。👇🏻【即炸响铃】超大份!个形状好特别,炸过的豆腐皮酥脆有口感,每个响铃都大大个,斋食已经好香脆,吸左鸡煲汁后更入味,必食!👇🏻【白菜仔】摆盘精致,白菜仔鲜甜大棵。👇🏻【大大杯饮品】超大杯,够晒饮!其实叫多左送,好满足,值得再来。
餐厅行怀旧风,几得意。
食完鸡打边炉,酱料台都系经典辣椒油。
👇🏻【淮山】好滑,厚切,易入口,煮一阵软林林,口感特别。
👇🏻【白菜仔】摆盘精致,白菜仔鲜甜大棵。
👇🏻【大大杯饮品】超大杯,够晒饮!
其实叫多左送,好满足,值得再来。