2013-06-23
有时真系唔一定贵野先值得令人回味.果日去开旺角做gym, 又系时候吔饭, 喺花园街隔离呢条通菜街劲多食肆唔知点拣, 梗系上openrice check一check啦. 见到民华有鲜茄通, 系我哋既favorite, gogogo!间铺喺门口睇都算几新净,我哋太娘了,好久唔出旺角一次,都唔知系咪新店。入去坐低一般茶记格局,卡位都几迫,反正我唔系公主,喂饱我就ok望下餐牌,其实茶餐都好多选择,茄通外,仲有较少有既猪润,但系我哋2个都系难敌茄字。男人食茶餐唔够饱,唔紧要!仲有点心、蒸饭,十零廿蚊。鸡札就一般啦,鹌鹑蛋烧卖好得。唔知系咪宜家茶楼都小有,好耐无食过,弹牙既猪肉仲有只小虾仁,加上鹌鹑蛋好香,成旧啖啖肉,好过瘾。吊起胃口,茶餐就上台啦,有牛油厚多士同炒蛋,我拣左午餐肉,多士焗得金黄色,已均匀地好牛油,从小处睇到呢间店有heart唔马虎,午餐肉香脆,热切期待茄通。果然无失望,汤底香浓而且味道适中,有茄茸唔系稀liao Liao, 这一次我差不多饮哂d汤。文华我都食过,但系写呢篇食评时,只有民华既美食仍系我脑中徘徊。 (或者这是人称的妹仔肚吧。)