2011-10-09
早前购买了团购, 所以就约了女友家人共六人一齐到此泰菜馆味尝泰菜, book晚上7:30pm,但本人迟了15分钟到达, 等一张枱, 大约等候十五分钟就能入座等候期间, 门口接待员几好倾, 就同佢倾多两句, 觉得佢似系老板, 就问佢当晚有咩好介绍,费事哂时间自己谂 , 断估佢唔会打烂自己招牌挂~ 佢就话烧鱼好食, 好~ 一阵就同女友家人推介呢味拉入到去, 岩岩好比张六人枱我地, 同其他枱的间隔空间不大, 所以会有点迫, 点选了以下菜式1) 咖喱炒蟹 $188 + 两客蒜蓉饱$44 + 香酥饼$11本想点爆炸辣蟹, 但知道女友父母较爱吃咖喱, 所以就选了这个来做晚饭的主菜,蟹约一斤重, 肉地唔错, 但败笔在咖喱方面, 虽然有少少辣, 个汁唔香外, 亦沾不上蟹的鲜味好失望, 但为免浪费, 也额外点了香酥饼及蒜蓉饱沾来吃, 2) 泰式明炉蒸鱼 $148第一次食明炉蒸鱼, 唔错唔错, 因为有火烧住, 所以可以维持热吃, 鱼上枱时间刚刚好, 肉质唔鞋,沾些泰式辣酱, 更觉惹味, 加上女友爱吃乌头, 所以都好满意, 3) 泰式炒金边粉 $48普通size, 唔算好大碟, 配料有虾、鸡蛋、芽菜、蒽、
费事哂时间自己谂 , 断估佢唔会打烂自己招牌挂~
佢就话烧鱼好食, 好~ 一阵就同女友家人推介呢味拉
点选了以下菜式
普通size, 唔算好大碟, 配料有虾、鸡蛋、芽菜、蒽、豆腐干, 炒得有镬气, 几好食, 系多油少少 4) 马拉盏炒通菜 $48
好食~ 但马拉盏的味道应加重点, 5) 泰式铁板蚝饼 $68
算大碟, 上枱香喷喷, 蚝仔大粒, 抵食! 外边食过好多蚝饼, 最大只蚝仔都系泰农此店了
6) 菠萝炒饭 $68
虽然冇特别, 但好食的 7) 秦潽洱烧鱼 $88
呢味就系老板推介! 本来一开始冇打算点的, 因为已点了明炉鱼, 但食到七七八八时, 发现
隔离枱有人点了烧鱼! 女友母亲是爱鱼的人, 一见到烧鱼咁靓, 就忍唔住加order~ gogogo!
全晚最好食就系呢个鱼, 用盐烧成半个钟架(老板讲的) 未切时, 条鱼外貎似龟裂, 一"汤"开外皮,
好香丫! 肉质嫩滑!! 老板果然冇介绍错! 等半个钟都系抵的! 下次再黎都要再点 8) 香芒耶汁糯米饭 $38
芒果鲜甜, 粫米烟un, 份量都唔少, good~~ 以此作为结尾实在最好不过
9) 饮品
3枝泰啤 $72
棷青 $29
珍多冰 $23
杂菓冰 $23 最后有段小插曲, 埋单的时候, 女待应问我们在那里买到这团购优惠及是否还能买, 我当时就
产生多个问号 公司搞的优惠, 员工居然唔知? 女待应说优惠成立前, 老板没有跟员工提及,
相信是为了公平起见, 免得员工早著先机, 真系抵赞!
最后埋单, 仲送左两张7 折coupon, 可以留下次用, 好~ 下次揾日再见~