2024-02-19
同好朋友系铜锣湾行完街揾个地方tea time,希慎B2新开左好多食店,我地落去揾到呢间八时仙草,见卖相几吸引,价钱唔贵,味道几惊喜,仲要甜度好适中,好味道!🥢芋泥桃胶奶冻呢杯饮品系微暖,芋泥超充足,饮落好顺滑,有芋泥同奶香味道,仲有啲桃胶,饮落好养生。🥢圆仔芒果甘露冻芒果甘露冻有一半都系芒果泥,饮落芒果味道几清香,有啲烟韧圆仔增加左口感👍🏻🥢红豆紫米粥盛盘红豆紫米粥煲得好绵密,而旁边嘅红豆煮得好清甜软腍,我仲加左麻糬同抹茶雪糕,抹茶配红豆好夹,而且个抹茶雪糕十分香浓💯好味道🥢圆仔芒果嫩仙草盛盘仙草份量好多,食落同平时食个啲仙草唔同,食落系一粗一粗嘅丝条状态,听店员讲因为八时嘅烧仙草系高温加热个时系液体状态,稍微放凉慢慢凝结成冻,因为八时嘅仙草为减少外来添加物而唔加入碱,反而系靠仙草干本身释放嘅胶质同熬煮八小时而整成架,果然系真自家制,而旁边嘅芋圆同薯圆好大粒,够味道,我另外仲加左香草雪糕,加落仙草度食好正。
🥢芋泥桃胶奶冻
🥢圆仔芒果甘露冻