2023-03-11 887 浏览
星期五,亚女学校假期,打同佢去离岛行下食下,见有成三年冇入长洲,之前又见有介绍呢间粥店嘅片,就打算八点一早入来(因为佢收12点),来到十点,见有几枱客,我当然要点我的例牌:艇仔粥,炸両,亚姐话佢哋冇炸両只有油炸鬼同肠粉,咁我就点了油炸鬼,个女叫肉丸粥,首先来了艇仔,我比亚女食先,佢即话好好味(佢平时唔食粥架,我都好奇怪)然油炸鬼,肉丸粥,都到了,油炸鬼正常啦,因炸起已一段时间,味道唔系特别突出,脆度亦唔觉有,普通啦!肉丸比较实,弹牙嘅,唔似自己打?粥底真系绵同香,有甜味,唔太咸,冇味精,似屋企人用心熬煮比家人食咁,然我女比返碗艇仔粥我,用料新鲜,料份量都多,有鱼片丝(呢个原来系艇仔粥𩆜魂)鱿鱼,猪皮,因为打算响𡷊上再食下其他小食,所以堂食就食住呢啲,见佢切比客人啲松糕好松软,我小时候食过印象中有啤酒味,小甜,我唔系咁钟意,但见到咁靓又想试下,陈皮红豆糕又似几特别,就买咗呢两糕又一件打包走,落船食,松糕真系好软弹,但我真系唔钟意呢个味道(可能食惯马拉糕)陈皮红豆糕,真系好香陈皮,多红豆,系好味嘅!质地偏实(我唔知红豆糕系咪要实先好味,定应该似马豆糕偏软嘅呢?)