2018-09-08 327 浏览
星期五夜约左朋友食饭,因为我想食乌冬,上网揾下见到有人推荐呢间大门横丁,就一于去试下!餐厅位于山东街的转角,非常易揾。我7点左右去到已经开始要等位了!等左大约15分钟就可以入得!店员安排我地坐门口附近,由于一边系围栏,所以我地可以两个人独霸4人枱,真系非常好运!👏🏼👏🏼因为其他位置系有可能要搭枱的!打开menu发现乌冬的款色非常多,有牛肉、蚬、鸡肉、猪扒等等,汤底都有好多选择,有猪骨汤、蕃茄汤、鱼介汤,仲有沙爹汤底tim呀!🙈🙈🙈🙈净系谂食咩乌冬都谂都头大埋呀!但系仲有好多好多串烧拣!所以我地净系睇menu都睇左10几分钟😂😂😂最后我地不约而同地都拣左蕃茄汤!其实我去到所有地方,见到蕃茄汤都会忍唔住叫!试下个蕃茄汤,就知佢足唔足料喇😎乌冬一上枱系见唔到d牛肉,因佢地俾d配料遮住左!乌冬卖相普通,但系味道十分唔错!属于蕃茄汤爱好者的我第一时间梗系试下个汤先啦!蕃茄汤有香浓的蕃茄味,好开胃!☺️☺️牛肉唔系肥牛咁普通,系厚切牛肉片,有肉味,一d都唔敷衍!乌冬烟韧,略嫌唔够弹牙!最有惊喜的系只糖心蛋!非常入味,蛋黄仲食到有少少酒味!系非常好味!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼 朋友叫左烧鸟乌冬,即系烧鸡扒!鸡扒

蕃茄汤极上牛肉手打乌冬

烧鸟

朋友叫左烧鸟乌冬,即系烧鸡扒!鸡扒系即烧,所以要等10-15分钟!但系等待系值得的,因为鸡皮烧到脆卜卜,仲有d焦香,好香口!🤤🤤

牛油焗杂菌

我地仲叫左牛油焗什菌,锡包仲原包上。又系即焗,一打开就已经闻到香喷喷的牛油味,好唔错!

同朋友几个月无见,又有好多工作唠骚要分享,唔经唔觉都倾左个几钟,但系店员态度都好好,无话想赶我地走!店员态度唔错,乌冬好味,绝对会encore👍🏼
2018-09-07
蕃茄汤极上牛肉手打乌冬