2024-02-25
之前喺澳洲好多时食越南野,因为好多越南人移民过来,所以都食过不少正宗越南野。今次又去北帝街揾食,见到呢间越南小店都几多人,一于试下。喺澳洲时读大学为左悭钱,成日食Banh mi,贪佢够平又好味又够饱今次难得见到,一定要嗌,烤猪肉片肥瘦适中,香茅味重,烧得干身但不过硬,配上酸萝卜、青瓜、肝酱十分夹!法包十分脆但略嫌太脆,有d𠝹口建议可以不用对半切左再去烘,可先烘再切,保留一点包包软熟口感更好!又嫌少少太干,私心觉得可以学澳洲加少少蒜味美奶滋,就perfect蒸粉包好似肠粉!但口感较弹牙,觉得唔算太特别。佢个猪颈肉烧得香,油份已被烧得七七八八,所以不会过腻,檬粉好滑。但个鱼露汁可以减少少甜多少少咸味同酸味。仲叫左个蟹膏汤饭,汤都几鲜,不过提议可以将饭同汤分开上唔会浸到d饭太淋,同加上食到最尾有点咸系几满意的一餐
蒸粉包好似肠粉!但口感较弹牙,觉得唔算太特别。
系几满意的一餐
越式烤猪肉法包