2021-12-19
下昼约咗友人去新城市行街,因为朋友晚上有事,于是我哋就决定早啲食晚餐。Check 咗啲食肆,睇到呢间三星,因为我哋两个人都好耐冇食台湾嘢喇,于是就决定食呢间。大概系时间仲早(大约傍晚6:30),去到嘅时候人唔多,可以马上入座,如冇记错,佢系限时食个半钟嘅。因为大家都唔算太饿,所以就决定每人嗌一碗面。我因为钟意食辣,就叫咗一碗麻辣三星面,至于我个朋友,佢就嗌咗一碗花雕鸡髀面。小食方面,我哋要咗一碟蒜泥白肉。麻辣三星面有牛腱、牛筋同牛肚。牛腱同牛筋煮得够腍,系我钟意嘅口感。个汤底够浓郁,亦都够麻辣,配上粗面,食落有满足感。我朋友𠮶碗花雕鸡髀面,我都试咗一啖汤底,非常重花雕味,唔错。至于碟蒜泥白肉,我个人就觉得非常之麻麻。比起其他餐厅嘅蒜泥白肉,佢啲蒜泥唔够多,肉亦都切得太厚,下次嚟会选择其他小食。其实餐牌上最吸引我嘅系佢嘅甜品。不过我哋实在冇个胃口食咁多,下次有机会揾多几个人去食佢嘅古早味黑糖刨冰,一定好过瘾😋!