2025-01-19
有台湾朋友来香港玩,特地带佢地去庙街试下大排档,体验快要没落的香港风味~ 出发前已经先系OP research过,呢间御希大排档比较少食评,同时每个食评都系positive,咁应该真系organic的好评~ 所以当日铁定要食呢间!结果~系much more than we expected!首先小菜价钱相宜又大碟(~$88-108,海鲜另计),另外味道系好食嘅 - 西柠鸡系生炸,好少炸粉,煲仔饭有焦香味,虾酱炒通菜唔太油,浓浓的虾酱味🦐之另外老板娘+员工们+顾客们都超热情,见到系台湾来嘅朋友,好主动地帮我们合照,每个大排档嘅位置都打卡🤣,仲用港普进行有限度嘅文化交流😆😆😆最后最痴线嘅系,老板娘太想台湾朋友试下佢地嘅招牌蚝饼,主动送了一份给我地,要跟台湾的蚵仔煎比教一下🦪咁热情嘅餐厅和隔离台客人,作为local嘅我都表示unbelievable! 一间好有人情味嘅店大家都要多多支持喔!
之