2021-03-06
因为想食比较特别嘅西餐, 所以揾左呢一间西班牙餐厅,我喺钻石山地铁站行过去大约15分钟~ 佢系一个大型商场miKiki入面,都有好多巴士过嚟,重点系有露天位选择,呢个天气坐出面都好chill ! 餐厅唔太大但系气氛好放松^^餐牌上面嘅菜同平时西餐都几唔同餐汤叫左甘笋忌廉汤配蒜蓉包,佢好贴心,可以拣一人份量或者三至四人份量,我叫咗一人份量28蚊,都几大碗,料好足,入口甘笋味好甜,忌廉好滑身得来又有少少甘笋嘅口感同颗粒感,满足香浓,但又唔会觉得有甘笋嘅草青味!蒜蓉包略嫌唔够脆身,但系蒜蓉好香,配甘笋忌廉汤啱啱好,就咁一个汤已经令我有少少期待跟住落嚟嘅食物啦!前菜叫左西班牙辣肉肠炒蛋配脆马铃薯丝,我觉得系我食过最好食嘅炒蛋!因为口感真系好特别,西班牙辣肉肠味道有少少似莎乐美肠,咸香味好回甘!但系佢又好似中式腊肠咁样切得好厚身,食落好有质感!炒蛋方面系滑蛋,生熟到啱啱好,有少少似日本咖喱饭上面嘅蛋,再配埋一个炸到非常之酥脆嘅马铃薯丝,一齐食又香脆又滑蛋又有肉肠嘅口感,成件事真系好夹好夹!呢一道菜相对就比较重口味,因为辣肉肠都偏咸,但系配埋马铃薯丝就感觉啱啱好,好似食紧一个主菜咁,成件事好有层次
餐牌上面嘅菜同平时西餐都几唔同
甘笋忌廉汤配蒜蓉包
前菜叫左西班牙辣肉肠炒蛋配脆马铃薯丝,我觉得系我食过最好食嘅炒蛋!因为口感真系好特别,西班牙辣肉肠味道有少少似莎乐美肠,咸香味好回甘!但系佢又好似中式腊肠咁样切得好厚身,食落好有质感!炒蛋方面系滑蛋,生熟到啱啱好,有少少似日本咖喱饭上面嘅蛋,再配埋一个炸到非常之酥脆嘅马铃薯丝,一齐食又香脆又滑蛋又有肉肠嘅口感,成件事真系好夹好夹!呢一道菜相对就比较重口味,因为辣肉肠都偏咸,但系配埋马铃薯丝就感觉啱啱好,好似食紧一个主菜咁,成件事好有层次好用心煮!
西班牙辣肉肠炒蛋配脆薯仔丝
tapas brew roasted suckling pig 特色乳猪,西餐好少见到有乳猪,分量唔算超级大,我觉得两个女仔分享啱啱好,一个女仔食可能就会太多,外皮烧到好香脆,同中式𠮶啲唔太一样,中式𠮶啲佢薄脆一片片咁,呢一款除咗外皮香脆之外,入边肉好厚身,好嫩滑多汁,唔会干晒,油脂比例重,有层次!乳猪油香味好重,本身冇特别调味,要另外再加烧汁同埋苹果蓉一齐食。因为觉得呢一个配搭太好,所以都另外叫咗杯苹果汁,觉得酸酸甜甜同乳猪好夹,中和左乳猪嘅油腻感,食得好开胃!
特色烤乳猪
甜品方面叫左个expresso n yuzu cake ,又系未试过呢一个配搭,本身自己都好钟意饮咖啡,但咖啡通常出边都会配朱古力蛋糕,今次配酸酸甜甜嘅柚子真系特别,佢主体大部份都系咖啡味忌廉同蛋糕,中间有一层薄薄嘅有柚子,个口味就变得好清新好清爽,作为甜品啱啱好!
Espresso and yuzi cake
虽然因为听日返工,所以冇开酒饮,但系见到佢有好多红酒同埋特色嘅嘢饮,几吸引,下次唔使返工就再食过^^