行到中环结志街既尽头, 俾一间粉绿混合黑白格仔既店所吸引。睇下门口个MENU, 原来系一间「腐乳」为主题的餐厅。店内既装潢形象鲜明, 挂满了一幅幅的黑白画。之后细睇了, 发现原来系解释几位店长的小小人生历程取了「腐乳」嘅谐音每位店长都有佢地既不同「负语」,「父语」等等细尝著腐乳的味道, 也可好好欣赏一下他们各人人生中的「腐乳」话明系腐乳主题, 非试腐乳成份的DISH 不可 ➽ 椒丝腐乳卡邦尼意粉我好喜欢呢一道菜没有传统卡邦尼汁既太浓厚既口感加入了腐乳, 不会令到整个菜口味太重食入口, 淡淡既腐乳味点到即止 加了一个温泉蛋, 破了蛋黄汁流出黎, 令整个意粉更滑且多了一份蛋香味而且创意万分, 竟然加入了「腊肠」!!!增加口感, 配合意粉你会觉得「几好味wo」每个食材既味道都配合得恰到好处呢个中西FUSION 菜真系令人感到好惊喜!好味! 推荐!  ➽ 腐乳咸蛋黄炸鱼皮鱼皮份量好多, 大大块既鱼皮堆成一个小山外层有超浓厚既腐乳咸蛋酱包住每食一啖口感都好满足就算同朋友聊天到尾段, 再食个鱼皮, 都竟然仲系脆口, 厉害! ➽ 南乳炸鸡球鸡球炸得岩岩好脆身, 边位少少焦香而且鸡肉保留适度既肉汁重点
行到中环结志街既尽头, 俾一间粉绿混合黑白格仔既店所吸引。
睇下门口个MENU, 原来系一间「腐乳」为主题的餐厅。

店内既装潢形象鲜明, 挂满了一幅幅的黑白画。
之后细睇了, 发现原来系解释几位店长的小小人生历程

取了「腐乳」嘅谐音
每位店长都有佢地既不同「负语」,「父语」等等

话明系腐乳主题, 非试腐乳成份的DISH 不可

➽ 椒丝腐乳卡邦尼意粉

我好喜欢呢一道菜
没有传统卡邦尼汁既太浓厚既口感
加入了腐乳, 不会令到整个菜口味太重
食入口, 淡淡既腐乳味点到即止
而且创意万分, 竟然加入了「腊肠」!!!
增加口感, 配合意粉你会觉得「几好味wo」
每个食材既味道都配合得恰到好处
呢个中西FUSION 菜真系令人感到好惊喜!
好味! 推荐!

➽ 腐乳咸蛋黄炸鱼皮
鱼皮份量好多, 大大块既鱼皮堆成一个小山
外层有超浓厚既腐乳咸蛋酱包住
每食一啖口感都好满足

➽ 南乳炸鸡
鸡球炸得岩岩好
脆身, 边位少少焦香
而且鸡肉保留适度既肉汁
重点, 店家调制既汁好好食
乳香几重, 而且带点甜味, 呢个酱真系灵魂所在, 不可缺失!
而且粉红几靓, 哈哈!

➽ 牛油果烟熏三文鱼酸种面包
外形摆盘好精致开胃, 而且量好多
两款Sourdough, 一款放上满满既三文鱼; 一款放上满满既牛油果
主角落左系Sourdough 既上面既一层腐乳 cream!
三文鱼配塔橄榄粒, 咸味鲜味撞上腐乳香味, 出色, 好食!
牛油果可能本质比较清淡, 配腐乳香, 味道方面未有太大冲撃。

碟伴有唔少既沙律菜
喜欢佢既沙律醋汁不太酸, 而带甜
好食

➽ Lau White

真系创意无限
以为腐乳加入菜式就算了, 竟然可以加入饮品度!
上层系咖啡, 而底层有适量既腐乳汁
将佢搞拌一齐, 完全不觉得有违和感
而且仲觉得几夹

➽Salted Plum Latte
个LATTE 绵香滑
饮一啖, 会有话梅既甜香味
为呢杯LATTE 带来多一重口感
好饮

整体黎讲, 食物好味
而且每一样菜式从外形到味道方面, 都切切实实感到店家既用心
有一位叫「肥仔」既店长会为客人细心讲解佢地做食物既理念, 故事
除了食得出好味, 仲食出「人情味」

价钱方面, 位于中环既地段
收费几亲民
份量多, 我同朋友食到想打包走, 不过为左即食既新鲜度, 最尾都系将个胃开大左, 哈哈!
而且最重点, 好味

系繁华既中环闹市, 呢度, 确是别有一种感觉
绝对值得大家黎

2022-03-11