2018-04-07
前几晚屋企冇煮饭,就同屋企人去附近嘅萨莉亚开餐,贪佢够平够抵食,晚上七点前去到已经要排队,仲咁啱部攞飞机坏左,要侍应负责派飞等位,经再三催促下,等左大约十五分钟终于有二人位坐低即刻点嘢食,有一段时间冇去过,觉得餐牌多左选择同时亦贵左,我地拣左一个鸡肉野菌双享薄饼同一个墨汁意大利饭🇮🇹,上菜速度都算快,我见侍应不断由厨房拎食物出嚟,忙过不停先讲薄饼,卖点就系一个pizza有两款材料,size比我想像中大,因为以往觉得萨莉亚嘅食物份量相对细,今次有进步。pizza 铺满芝士,好湿润,野菌味道唔错而且够多,而我最钟意就系鸡肉,焗得几香同带有少少黑椒味,呢个pizza 值得一试但跟住就到黑暗料理嘅出现,墨汁意大利饭嘅水准令人失望,成碟好似汤饭甚至粥嘅口感,煮得太淋而且有太多汁,味道好咸,只系食到好重蒜蓉味,碟中只有少量墨鱼,没有其他配料,同我印象中食过嘅墨汁意大利饭或意粉差好远好快食完埋单走人,价钱就好平,但食物就好坏参半啦,作为平民饭堂都唔好太有要求,填饱个肚已经足够,或者下次再试其他嘢食啦