2019-10-02
今日嚟到呢间叫真味鲜厨嘅茶楼同屋企人饮茶,其实呢度已经变咗做家庭聚会嘅落脚点,前身系海港但唔知点解而家转左名,d野亦唔同左d...好坏参半福建炒饭!呢个福建炒饭真系够晒多料!入面有冬菇,瑶柱粒,萝卜,西芹同埋鲜虾,个饭炒底陪感香口,而且饭粒分明同埋够干身,到埋落个献一齐食唔会太湿身👍🏻充斥着香浓嘅鲜冬菇味,不过瑶柱粒醉上会更好,同埋个人唔钟意食西芹,少咗啲西芹就Perfect喇!豉汁蒸凤爪呢个就比较麻麻哋,凤爪唔会系新鲜就系人都知,不过呢个就比较重”雪藏味”,同埋可能整得唔够耐啲肉好难脱骨,个豉汁就做得几好嘅,唔会太咸亦唔会太稀唔会太杰刚刚好!烧鸡啊!呢只烧鸡冇得顶,做到皮脆肉嫩,而且鸡皮好薄,咬落好Crispy!最钟意食香口野😝啲肉滑脱脱而且仲保留到鸡汁一啲都唔干身啵,同埋呢只鸡肥瘦适中,唔会食到成口都系鸡油,烧鸡配福建炒饭,正啊!呢个凤爪排骨饭叫咗成粒钟先来,饭粒比较硬同干,排骨就真系好多骨,唔系骨就系肥膏,𠮶只凤爪就得半只,其实你俾一只我都唔会好蚀本姐😅所以呢个不予置评,味道一般。咸水角一份四粒,即叫即炸脆卜卜,外皮脆内皮烟韧,不过个馅就臭臭地,好似变坏左嘅肉咁,佢以前整得好好食
咸水角一份四粒,即叫即炸脆卜卜,外皮脆内皮烟韧,不过个馅就臭臭地,好似变坏左嘅肉咁,佢以前整得好好食,虽然依家唔系叫难食既,不过就唔知点解多咗浸怪味。
炸两系饮茶必点嘅,我哋肠粉好滑,不过油炸鬼就炸得太干身好硬,破坏左成个口感,硬到戒捐咗个口😕
叉烧包好好食,包皮好香米酒味又够软熟,但系叉烧切得比较细粒,口感差啲,不过味道适中,其他茶楼嘅叉烧包劲多叉烧酱,佢就啱啱好唔会摆入口就成pat野酱住把口咁。
黑椒牛仔骨,都系肥膏比较多,虽然属于骨位但系啲肉都好韧好难咬开,黑椒味好浓,衰在肥膏多完全唔想食。