2017-01-18 2037 浏览
今次系第二次去食平成22,上次好似系星期六日,所以好多人排队,今次系闲日,仲要我哋一放工就冲来,七点都未够,唔驶等位就入得啦。平成22有好多其他放系餐厅揾唔到嘅嘢食,呢个都系我哋食完一次返转头再食嘅原因。有好多唔同种类嘅选择。呢个系必叫嘅煎鹅肝,其实相比煎,我更加觉得似系炸,因为面头有一层好薄好薄嘅粉浆,食落更加酥脆,一咬落去鹅肝嘅油分就咇再出嚟,外皮够趣,中间都仲系软林林嘅,隐约中见到粉红色添。蒜片牛肋肉一般见到嘅都系牛柳粒,但系平成22用咗牛肋肉,会比起牛柳粒薄切啲,但系受热会平均啲,唔会出面熟晒但系里面仲系红卜卜咁样,而且牛肋肉切得较为薄,比较易入口咀嚼,都较为入味,蒜香嘅味道唔太重,反而多咗牛味。刺身全部都系厚切嘅,最紧要系二人入座,仲会送多一板海胆,海胆出乎意料地鲜甜,唔好以为送嘅就冇质素,完全食唔到有腥味,而且海胆嘅形状好靓,唔会变咗一劈野,每一粒都金黄色,好新鲜。另外仲可以叫到唔算系太想睇放题出现嘅油金鱼,而且有金鱼嘅质素好高,非常肥美,每一啖都有如有嘅甘香,令人想不停再叫过嚟食。而三文鱼方面就用咗比较少见嘅三文鱼腩,比一般见到嘅三文鱼更加肥美。甜虾方面竟然系原只上,连壳
有好多唔同种类嘅选择。
蒜片牛肋肉
甜虾方面竟然系原只上,连壳都未搣,咁一定新鲜啦,而且只只都有大半只手掌咁长,肉身好旧口,识落鲜甜可口。
带子都非常出色,食落去好creamy好甜,而且只只都好厚肉。
小食都有好多唔同嘅种类拣。
寿司方面最钟意系火炙三文鱼同埋花之恋寿司,最紧要系三文鱼唔会话切得好薄,都仲系有口感嘅厚度,而且好用心去烧,唔会烧得过熟或者轻轻辣一辣就算,花之恋用咗唔算好多嘅沙律酱,唔会抢咗三文鱼嘅味道,我觉得份量啱啱好。
天妇罗同炸物都有好多唔同嘅选择,个人最钟意就系秋葵天妇罗同埋甜粟米天妇罗,外面嘅粉浆好薄,揸得好干身,唔会油淋淋,而且秋葵比较少见,又健康,好适合攞嚟做天妇罗。而炸鸡软骨就略嫌细粒左啲,但系细细粒食唔会话太快饱,慢慢咬下咬下都几爽。
日式高汤素翅,呢个唔系成日见到嘅,即刻点左嚟食啦,素翅嘅份量好够,唔会剩系得面𠮶浸食完冇晒,而且个汤甜得来一啲都唔咸,又唔会话太洁,非常好。
一人$278 +1,性价比都几高。
2017-01-16