2023-04-22
朋友左知我钟意食饺子,就介绍左明发小食(OP叫明发茶室🤔),是日出开黎深水埗拎野,顺便过来一试。小店地方干净企理,求其揾个位坐底睇下食咩先,发觉几乎全店都系熟客,个个入黎都即刻落单唔使谂,店家仲相当热情有倾有讲。❤️鱼肉碗仔翅(两沟)叫小碗都好大碗😙满满的,鱼肉很多,鲜味有口感。店家仲话食得辣要加埋佢哋嘅辣菜甫,同碗仔翅好夹㗎。❤️净汤手工饺子叫左碗汤饺,一客十只都系$40蚊,好抵食呀😋要晒两款口味嘅饺子~韮菜饺同椰菜饺。皮薄馅多只只饱满,韮菜饺除咗韮菜香外仲有虾米嘅鲜味,椰菜饺的椰菜很爽口,仲有粉葛粒增加口感,两款口味都好好食。❤️自家制豆腐花食饱饱本身想叫杯野饮,见有豆腐花又叫来试试。豆腐花很厚实,副豆香,枱上有黄糖任加,正呀😆最好味系个豆花加左姜汁,好香👍姜汁本身已经微甜㗎👍👍❤️辣菜甫自家炒辣菜甫,真系几辣㗎,但咸咸辣辣好惹味,同两沟饺子都好夹。❤️辣油仲有个辣椒油都好正,呢个我觉得唔太辣,但点下饺子好啱口味😆好好食,朋友果然无介绍错👍
❤️鱼肉碗仔翅(两沟)
❤️净汤手工饺子
❤️自家制豆腐花
❤️辣菜甫
❤️辣油
仲有个辣椒油都好正,呢个我觉得唔太辣,但点下饺子好啱口味😆
好好食,朋友果然无介绍错👍