2023-11-19
又系生日饭特选餐厅,今次拣咗中环区的法国菜餐厅。食完结论系: 完美的一餐!有惊喜!超好味!高质!环境靓,性价比好高,会再咗encore!一早订咗要求卡位,影相都特别靓。❤️Saumon fume maison $168烟三文鱼配好新鲜嘅三文鱼子,加埋白萝卜同白色cream食,好味👍🏻❤️Escargots Bourguignonne $168法国蜗牛,配上好香的香草酱料,食落好清新。❤️Bouillabaisse $388法式海鲜浓汤,呢个系必点,10粒星星咁好味!!上面嘅海鲜都系好食,鱼煎得香脆。个虾头炸过可以成个食!佢用虾头一齐煮呢个汤,海鲜嘅味道好出。好味道要再叫面包蘸啲海鲜汁食!❤️Magret de canard $488熟成嘅烟鸭胸,所以超级嫩,配上蜜糖同橙调成嘅酱汁,食落一啲都唔漏。❤️Poulet crapaudine $628牛油烤焗嘅鸡,可想而知系几咁嫩滑同埋香!首先要就咁食个鸡肉连皮(一定要连皮食!)试咗个牛油香先,之后先再蘸佢嘅酱汁。柠檬有烤焗过所以冇咁酸,配上佢自家制嘅plum sauce,小小嘅酸甜味道,配埋个鸡,真系超级好食!侍应首先会上菜俾我哋影相先,然之后侍应再
食完结论系: 完美的一餐!
一早订咗要求卡位,影相都特别靓。
❤️Saumon fume maison $168
法国蜗牛,配上好香的香草酱料,食落好清新。
❤️Bouillabaisse $388
法式海鲜浓汤,呢个系必点,10粒星星咁好味!!
上面嘅海鲜都系好食,鱼煎得香脆。个虾头炸过可以成个食!
❤️Magret de canard $488
❤️Poulet crapaudine $628
牛油烤焗嘅鸡,可想而知系几咁嫩滑同埋香!
侍应首先会上菜俾我哋影相先,然之后侍应再拎埋个鸭胸喺隔离一齐切开再上枱。仪式感十足。
切开咗就完全睇到个鸭胸同埋只鸡系嫩滑!
❤️Crispy potatoes
炸到香脆,睇得出的层次感,食落口chok chok声,好香嘅薯仔味。
❤️Crepes Suzette Au Gueridon
见住厨师系隔离煮,淋上好香嘅酒最后再加一球雪糕慢慢溶。酒同雪糕渗入去crepes入面,真系不得了咁好味!
见佢餐牌仲好多signature嘅嘢未试,期待下次再食!