2022-07-13
记得当年播"来自星星的你"嘅时候,带起吃炸鸡配啤酒嘅热潮,直到今日讲起韩国菜都会首先谂起炸鸡。▶️太阳芝士鸡锅🍗(玫瑰酱)($248)点解叫太阳锅,因为盛器制作中间系黄色嘅芝士,四周以四种不同风味嘅炸鸡围绕,外形就好似一个太阳咁。炸鸡有原味、甜辣、芝士、蜜糖芥末,好适合一班朋友一齐分享!中间嘅芝士一直以火保持温度,混合玫瑰酱嘅香气,再用炸鸡沾上芝士,真系好邪恶!▶️海鲜豆腐辣汤🍲($98)汤系韩国菜嘅精粹,一场嚟到当然唔少得。海鲜豆腐辣汤比想像中辣,里面海鲜份量慷慨,非常醒胃👍🏻。▶️泡菜煎饼🥢($68)份量好够,两个人分享刚刚好,煎饼外面煎至香脆,里面系海量泡菜,淋上蜜糖,多重风味,唔错~▶️烤猪肉石锅拌饭🍚($88)想不到石锅拌饭系我当日最爱,烤猪肉细细粒,捞埋韩式辣酱,加上锅底嘅饭焦卜卜脆,大爱!▶️白桃草莓梳打🍹($42)食炸鸡冇理由唔跟野饮嘅,话说哩杯梳打卖相唔错,不过个底系糖浆,第一啖甜到我叫咗声😂,大家记得搅匀再饮用。▶️芒果生米酒🍸($78)突破传统,用韩式米酒做cocktail真系好特别。另外,真系会醉嘅,因为老公饮完讲野大声咗好多😂。
▶️太阳芝士鸡锅🍗(玫瑰酱)($248)
▶️海鲜豆腐辣汤🍲($98)
▶️泡菜煎饼🥢($68)
▶️烤猪肉石锅拌饭🍚($88)
▶️白桃草莓梳打🍹($42)
▶️芒果生米酒🍸($78)