2022-07-27
呢间金凤茶餐厅历史悠久,实质嘅开业年份都唔系好清楚,总之佢就系非常怀旧嘅旧式茶餐厅,好耐之前都有试过呢间,今次再去食之余可以介绍一下,记住记住,呢间叫旧金凤茶餐厅,系位于湾仔嘅,唔好去错啊,佢哋嘅装修不变,无论系门口定招牌都系比较旧式,而里面嘅枱櫈摆位都系接近怀旧风,而菜式方面佢哋同同类嘅餐厅都系相似,平价锯扒嚟计,呢一间都系选择之一,之前食过质素系唔错嘅,唔知今次食会唔会可以保持水准呢😆😆我哋嗌咗一份招牌牛柳餐,一份美国鸡扒餐,法国香草焗蜗牛(12只),佢哋跟餐饮方面系有分大同世杯,细杯嘅会系平时茶记装水既大细一样,另外都会跟餐包🐮牛柳餐方面,讲得招牌味道应该唔错,但呢个餐令我超级失望,佢嘅肉质系林到好似落咗劲多松肉粉咁,完全冇牛味,放大少少睇好似汤渣咁,我唔明点解可以将一块牛柳整到咁样,好似唔知食紧啲乜咁🤢🤢估唔到冇食一排啲质素差咗咁多,话明系招牌,但点解都咁难食🐔但呢份鸡扒餐又非常正常,佢有烧汁,黑椒汁,蒜蓉汁拣,我就拣咗份烧汁既美国鸡扒,佢嘅肉质同味道完全冇问题,反而平价嘢黎计佢都真系唔错,鸡皮轻轻咁煎过,又唔㶶㖞,脂肪比例又几好,跟餐有薯菜,特别佢呢度嘅薯条几好食,虽然唔系脆
🐔但呢份鸡扒餐又非常正常,佢有烧汁,黑椒汁,蒜蓉汁拣,我就拣咗份烧汁既美国鸡扒,佢嘅肉质同味道完全冇问题,反而平价嘢黎计佢都真系唔错,鸡皮轻轻咁煎过,又唔㶶㖞,脂肪比例又几好,跟餐有薯菜,特别佢呢度嘅薯条几好食,虽然唔系脆,但味道同出边嘅好唔同,有种说不出的味道👍🏻👍🏻
🐌法国香草焗蜗牛,虽然唔系好明点解个名嘅来源,但佢其实有少少似田螺咁,呢份蜗牛都系好失望,首先佢嘅油系超级多,之后基本上每一粒嘅蜗牛同个壳系完全分离,只系食到佢面头嘅一堆绿色物体,睇落系香草,但其实食落冇乜味,好失败🤢
总结嚟计,冇谂过会质素差咗咁多,冇下次😩