2010-04-07
出来做野之后, 好耐都无见成班旧同学, 一行7人, 好想揾一D舒服又坐得耐D既地方食晚饭, 我旧老死话睇广告, 知道开左间<南烧北锅>做火锅, 我地就即管去试下, 约咗大约7pm到. 哈哈, 我地一早BOOK 定, 仲问定有无限时走 (最憎D火锅店要限时食限时走, 赶头赶命~~), 呢间就好好, 无限时…去到发现原来佢地分上下两层, 好光猛好整洁, 个reception 都好有礼貌, 我地好快俾安排坐下一张大枱在二楼, 仲系包厢以玻璃门分隔, 十分满意啦~~ 佢地有个大餐牌, 亦都有ORDER纸, 都好一目了然, D食物种类当然无任食果D咁多, 但胜在够精, 同埋有好多图参考. <酱料>酱料拼盘– 有好多生蒜、炸蒜、红椒及香葱.我中意是油+生蒜炸蒜, 是我的好沾酱.Order 咗刺身拼盘(细), $68, ok抵, 有三文鱼刺身, 甜吓, 八X鱼.三文鱼刺身颜色好靓,又冇筋,啖啖肉; 甜吓好甜有口感, 可惜得4只, 一人分唔到一只…<食物~推介>ORDER咗1个汤底1)极品牛皇锅: 好多牛牛料, D料好新鲜, D汤好甜肥牛 – 好有牛
<酱料>
酱料拼盘– 有好多生蒜、炸蒜、红椒及香葱.
我中意是油+生蒜炸蒜, 是我的好沾酱.
<食物~推介>
ORDER咗1个汤底
1)极品牛皇锅: 好多牛牛料, D料好新鲜, D汤好甜
肥牛 – 好有牛味又薄薄地咁, 少肥不韧, 入口即溶好有口感. 对于我地呢D牛痴简直系恩赐!!!
鳝片- 我本身唔中意食鳝, D friend OK 中意, 咁我试咗一件, 想不到一D腥味都无, D肉好弹好有质感, 油脂甘香无小刺, 我共食咗三件!!
鹅肠 – 份量岩岩好, 一食就知新鲜唔太肥, 好爽, 我一食就叫了一声 “哗!”
炸鱼皮 – 好稳阵, 但系唔会成口油, 我朋友话非即叫即炸的鱼皮先会成口油.
韮菜饺- 好多韮菜少肥肉, D皮好薄但又唔会煮两煮即刻栏, 安歌之作
冰豆腐– 蜂巢组织吸满汤香味,绵软入味,好好吃~
稻庭乌冬($28 1个) - 乌冬质感滑滑的、口感好好,比起普通的乌冬来得好味, 我虽然好饱, 但仍然不停咁食…!!
菜类都系果D啦, 我地叫咗唐生菜, 娃娃菜, 西洋菜, OK 啦, 个装菜既盆就真系好靓!!
Drink – 叫咗一渣酸梅汤, 同埋一渣"捉"庶茅根, 佢用个好特别既容器盛装, 令D冰同DRINK 隔开, D野饮就可以冻之余, 又唔僧愈饮愈淡!
<甜品>
送上的钵仔糕, size 好mini好得意~
<服务>
特别想提及的是她们的服务态度,我第一次见到有侍应会帮忙替客人把火锅内汤底所冒出来的多余沉淀物用筛隔走,D侍应好主动提供服务, 那种不断替人客添水和招呼的精神令我留下深刻的印象。
眼见其他客人都系斯文上班族, 感觉良好. 唔会好躁吵, 又唔会有赶头赶命既感觉…! 埋单每人约HKD150,吃得非常之饱,D新鲜好味既野食已经令我们个个人都觉得值回票价!一定会同其他朋友再来!