2022-07-10 517 浏览
之前上网见到有唔少两𩠌饭店有卖埋龙虾🦞,呢日放假日头去完西九文化区,就谂住顺便帮衬喺附近嘅「一龙虾两𩠌王」。谂住凑热闹去买龙虾俾阿妈食,点知六点半去到已经售罄😢,大失所望。店员姐姐话龙虾每日限量供应嘛,五点几开始卖,好受欢迎,好快就卖晒,特别系假期。不过一场嚟度,阿妈又冇煮饭,所以都买几样𩠌返屋企食啦🥢🏡。姐姐好好人,装𩠌装得好满,一啲都唔孤寒。食物卖相吸引,而且多人买,流动率高,所以每款都新鲜整,唔系摆咗好耐𠮶种。梅菜炆腩肉,呢样超邪恶😈,猪腩肉大大件,肥膏位炆至入口即溶,瘦肉位亦唔会好嚡🐷。但有个别一两嚿就太肥,放弃咗。椒盐炸虾,🦐炸虾用椒盐爆香,带少少辣味,连壳食埋相当可口。啲虾应该几新鲜,因为有虾香同埋口感几弹牙。镇江骨,🍖一字排骨骨肉分明,镇江醋浓而不腻,酸酸甜甜,几正。我平日唔钟意噒骨,但呢个令我食唔停口,个汁捞饭亦都好味。豉汁炒蚬,🐚炒蚬大约有十几只,份量都算几多,而且啲蚬大只肥美,食咗咁多只都冇沙。豉汁几惹味,唔会太浓太咸。蜜汁薯仔鸡翼,蜜汁如果甜啲就好啦,🥔薯仔煎得够淋,虽然鸡翼唔大只🍗,不过就有五只补返数。小店好似仲有凉拌小食卖,因为见有雪柜,但就唔觉有写价钱🤔。总
梅菜炆腩肉
椒盐炸虾
镇江骨
豉汁炒蚬
蜜汁薯仔鸡翼
小店好似仲有凉拌小食卖,因为见有雪柜,但就唔觉有写价钱🤔。
总括嚟讲,虽然食唔到招牌龙虾,但幸好其他几款𩠌都好味道,就连呀妈都赞👍。两𩠌大大份,价钱又唔贵,难怪街坊大排长龙。
2022-07-02
外卖自取