2021-06-29
放工去北角汇行完街,发现呢个商场有好多好野食,今晚我地试左间台湾小店,主攻食台湾地道特色野,见门口餐牌价格好吸引,六十几蚊左右就有交易,又有我最爱嘅珍珠奶茶,忍吾住要试下!!<小巷弄红烧牛肉汤面 $68>红烧牛肉面用上好浓郁嘅汤底来煮成,汤底除了有牛肉牛骨味,仲有微微香料药膳味道,非常特别,而且仲令面条更加入味。红烧牛肉用上高质素的牛肉,炆得极为软腍,入口味浓松软,厚切牛肉让口感更觉丰盛,而且仲有一大块煮到入晒味,够晒甜嘅白萝卜作为配菜,值得推荐!!~牛肉够腍够入味,非常高水准。<小巷弄半肋半肉卤肉干拌面 $70>呢个拌面用上一半牛筋及一半牛肉来做,牛筋虽然够入味,而且非常软腍,不过牛筋略为碎了点,如果大件d会更有质感。面质用上较为粗身的台湾面条,够晒烟韧弹牙。另外牛肉同样高水准,味道浓郁,而且够晒腍嫩,配埋卤肉捞埋一齐食,非常好食。饮品选了巧克力珍珠奶茶及轻芝士岩盐奶盖巧克力,惠顾主食,饮品仲可以减$8,非常抵饮。巧克力珍珠奶茶:主要味道系朱古力,珍珠够弹够烟韧,好味!轻芝士岩盐奶盖巧克力:芝士岩盐奶盖都几creamy几滑,配埋朱古力𠮶个味道,一咸一
<小巷弄红烧牛肉汤面 $68>
红烧牛肉汤面
牛肉够腍够入味,非常高水准。
红烧牛肉汤面
<小巷弄半肋半肉卤肉干拌面 $70>
半筋半肉卤肉干拌面
半筋半肉卤肉干拌面
巧克力珍珠奶茶:主要味道系朱古力,珍珠够弹够烟韧,好味!
轻芝士岩盐奶盖巧克力:芝士岩盐奶盖都几creamy几滑,配埋朱古力𠮶个味道,一咸一甜甘,味道非常特别,值得一赞!~
整体来讲,餐厅嘅环境其实不错,地方虽然不是很大,但是非常干净企理,仲有好多四人枱供应,而且食物质素水准都唔错,价钱亦都唔贵,非常抵食,下次食台式牛肉面可以再来吖!~