2018-01-02 211 浏览
因为我地都钟意食上海菜, 所以趁放假早少少去摆位,到餐厅只系6点半已经坐满人,我地拎到5号筹,但前面有4张枱未入,等左20分钟,好彩中间𠮶几个号码都冇出现,于是我地先提早可以入,如果唔系睇怕有排等,  所以冇预约就最好早啲去拎筹入到去, 每人都可以拣自己的茶包,有茗茶、铁观音、普洱、乌龙茶俾你拣。我地拣左铁观音同茗茶两只都唔系浓味,易入口又唔怕涩茗茶有啲似香片同苿莉花茶味甘样铁观音有少少涩而后甜粉皮爽,花生酱都有俾得多,唔怕唔够酱小龙包好食呀,啲皮唔易烂不过都系要记得小龙包上左就趁热食始终摆冻左个皮会痴底,夹𠮶阵烂左皮啲上汤就会漏出黎,到时就太可惜啦!云吞鸡汤系必叫的,一个砂窝可以俾4-5个人饮如果系两个人都可以叫,每人就可以饮2碗啦,最多唔叫拉面主菜上台前职员会问你要唔要将啲汤渣另上我地拣左另上,可以一边饮汤又可以试下只鸡本身想拣椰子鸡汤,听人讲话香啲,但我地叫𠮶阵已经冇晒我谂应该都多人叫椰子鸡汤,下次黎会叫椰子鸡不过螺头煲汤,啲汤水好入味,鸡味同螺味都有花旗参又可以降火,冬天饮真系好滋润同埋只鸡煲完汤都仲好嫩,好好味

我地拣左铁观音同茗茶
两只都唔系浓味,易入口又唔怕涩
茗茶有啲似香片同苿莉花茶味甘样
铁观音有少少涩而后甜
铁观音

鸡丝水晶粉皮

粉皮爽,花生酱都有俾得多,唔怕唔够酱

上汤小龙包

小龙包好食呀,啲皮唔易烂

不过都系要记得小龙包上左就趁热食
花旗参螺头炖云吞鸡汤

云吞鸡汤系必叫的,一个砂窝可以俾4-5个人饮
如果系两个人都可以叫,每人就可以饮2碗啦,最多唔叫拉面主菜
上台前职员会问你要唔要将啲汤渣另上
我地拣左另上,可以一边饮汤又可以试下只鸡

本身想拣椰子鸡汤,听人讲话香啲,但我地叫𠮶阵已经冇晒
我谂应该都多人叫椰子鸡汤,下次黎会叫椰子鸡

不过螺头煲汤,啲汤水好入味,鸡味同螺味都有
花旗参又可以降火,冬天饮真系好滋润
同埋只鸡煲完汤都仲好嫩,好好味
2018-01-01
铁观音