2015-02-11
😈今次来到九龙城谭点王朝见识创意点心,真系难得又一间令我忍唔住要打食评ge餐厅!😆首先上ge系「王朝珍宝鲜虾肠」:本身无期望,点知系原只大🍤鲜甜弹牙又多汁💦,肠粉大细刚好cover虾身🙌比例恰到好处;然后系「青芥脆虾一口汉堡仔」🍔:虽然并非传统粤式点心,但新鲜的脆虾同沙律菜配上令人惊喜的wasabi,即刻好评,拿上手两三啖ge份量真系令你回味无穷👄;再来系「王朝烧卖王」和「黑鱼子花菇烧卖」:胜在用料新鲜,啖啖都劲juicy,重点系黑鱼子,居然系烧卖里面带出海鲜味!🌊「滋补花胶鸡扎」:用料实在,无论花胶鸡腿肉芋头火腿都入晒上汤味😍,腐皮烟韧但咬断时又唔会好似其他舖头咁馅料四分五裂散落一地🌝「低糖绿茶流沙包」:唯一小失望的点心,绿茶味够浓但内馅不够流心,再湿润d就好啦😚🚦重点来啦,可能见我地每碟都影到劲开心😂(连侍应同大厨都望住我地笑),老板娘捧咗一set四份的甜品set来细细声讲:「我地厨房大厨送ge,请你地食啦~」我地顿时受宠若惊🙀🙀🙀,连原本打算后加的甜品都悭返😻😻😻——「亲亲椰丝小白兔」「焦糖炖蛋」「吕宋香芒布甸」「十胜豆桂花砵仔糕」,我未食过蛋味同奶味咁浓郁个焦糖炖蛋,重点系极薄
——「亲亲椰丝小白兔」「焦糖炖蛋」「吕宋香芒布甸」「十胜豆桂花砵仔糕」,我未食过蛋味同奶味咁浓郁个焦糖炖蛋,重点系极薄一层ge焦糖摆入口竟然仲系脆ge🙀😻 OMG 又一次抛离对手!
更加重点来啦:两个人埋单💰1⃣️4⃣️8⃣️,仲唔洗加一!咁抵又好味ge创意港式点心去边揾!如果可以再早d知呢间就可以系招待外地朋友时自豪地介绍呢间啦😭
成篇野好似卖广告咁,但系店员本身ge服务态度都好好,所以一定会带fd再帮衬!😻😽