2023-05-16 20 浏览
之前朋友介绍,话佢哋嚟过呢度食午餐,已经觉得好抵食,所以今日特登拣咗嚟食晚餐同朋友庆祝一下生日。今晚除咗嘢食超好食之外,都要特别多谢几位师傅,全部都幽默风趣增加咗今餐嘅趣味!至于食物方便,基本上全部都超水准地好食,所以讲解吓几款我觉得特别难忘㗎喇渍物有5款,我觉得最特别就系个凉瓜同个葛芋,葛芋其实就系我哋香港俗称沙葛,我第一次喺日式餐厅咁样食,不论口感同味道,我觉得都腌制得刚刚好。刺身类有鲛鲽,其实系深海嘅右口鱼,白身鱼嚟讲油份都好充足。日本北海道生蚝超级大只!切开一半都要分两啖先食到,好肥美,我特别钟意个橘子啫喱,更加提升生蚝嘅鲜味。烧左口鱼边身金枪鱼腩手卷都好出色,就算嘴巴细细要咬开两啖都冇问题,因为个鱼干脆好容易咬碎,脆脆嘅口感,加埋creamy嘅鱼生蓉个口感就有更丰富嘅层次感。铁板烧沙巴虎虾劲好食,本身虎虾已经够大只,啲虾膏加埋牛油一齐炒个酱汁,配埋爽脆嘅虾肉,简直系全餐我最钟意嘅一样嘢。香煎鹅肝伴蓝莓酱个精粹就系呢个蓝莓酱度,压碎咗蓝莓之后再煮到变jam!食到黑松露蟹肉炒饭已经超级饱,但系又真系劲多蟹肉,加埋黑松露,不知不觉又鲸吞左成碗!生日仲有特别待遇架(睇吓两碗有咩分别)

刺身类有鲛鲽,其实系深海嘅右口鱼,白身鱼嚟讲油份都好充足。

最好嘅鱼汤,我觉得同其他餐厅有好大分别,呢度个鱼汤好dense,食得出落咗好多料!另外仲食咗个木瓜蜜瓜,一开始师傅讲嘅时候仲以为自己听错,我系第一次食呢种水果,十分之清甜,好好食。