2022-08-08
2015 浏览
试业期间嚟过一次嘅习作,居然隔咁耐先二访明明系几钟意嘅餐厅~ 今次我系被本季定食吸引嚟。周末中午嚟接近满座,所以真系要订位,咁热无谓白行。餐牌形式唔同咗,定食基本包前菜、渍物、饭;然后自选主菜,两款$160、三款 $200 (其中有啲要再加钱)。餐饮可以补差价,另有几款甜品。两款主菜(唐扬鸡软骨、牛油柠檬烧八爪鱼) $190两款主菜(味噌肉末茄子、白鳝酒粕味噌烧) $190见到主食有八爪鱼即刻心心眼,吸引咗我订枱。不过口感偏韧,食落带柠檬同九层塔香味。鸡软骨够香脆,几好送饭的白鳝值得试鱼肉厚弹,有鱼油香,调味淡少少,不过有细骨。茄子大大碌,系比较硬身𠴱种,配咗肉碎,自己偏重口味,就觉得可以再香口啲。Espresso Tonic +$30Sesame Latte +$30呢排真系太热,经常饮汤力,够清爽芝麻拿铁正常发挥,饮落带淡淡芝麻香,底部有颇多芝麻粒。是日VIP系两款甜品见到有甜品又点忍到口呢,仲要当日有8折。拣咗来自烘桌文化嘅卷蛋同来自Between Haru嘅苹果挞,两款都好啱胃口啊芒果红乌龙焦糖卷蛋 $46 (8折后;烘桌文化出品)烧酒焦糖苹果挞 $54 (8折后;Betwee
周末中午嚟接近满座,所以真系要订位,咁热无谓白行。
餐饮可以补差价,另有几款甜品。
两款主菜(唐扬鸡软骨、牛油柠檬烧八爪鱼) $190
两款主菜(味噌肉末茄子、白鳝酒粕味噌烧) $190
鸡软骨够香脆,几好送饭的
白鳝值得试鱼肉厚弹,有鱼油香,调味淡少少,不过有细骨。
Espresso Tonic +$30
Sesame Latte +$30
是日VIP系两款甜品
芒果红乌龙焦糖卷蛋 $46 (8折后;烘桌文化出品)
烧酒焦糖苹果挞 $54 (8折后;Between Haru出品)
卷蛋好味,湿润度够,忌廉带淡淡焦糖香,蛋糕茶味都出,果肉香甜,一直想订佢哋嘅挞同原个蛋糕,睇嚟可以出手
推介苹果挞啊,外型靓仔又有内涵,苹果粒爽口,份量慷慨,口感丰富冇得弹,焦糖微甜味唔抢,系个挞皮唔算脆啫。
呢餐人均二百七,对一个经常去cafe嘅人,即系我嚟讲,都有少少贵嘅,不过真系有种好好食咗餐饭嘅感觉。