超豪和牛拉面呢几日天寒地冻最岩食拉面,所以去左金鹤拉面土瓜环分店。土瓜环有左地铁站之后出入好方便,而金鹤就系地铁站一出站对面,行过去唔驶3分钟,十分方便。呢间分店除左吧枱,后面仲隐藏左个Backroom, 私隐度十分高!今期限定有A4和牛拉面,净系睇相已经好吸引。我点左一个和牛拉面,店员话可以帮我火炙。朋友就点左金鹤招牌鸡白汤拉面。和牛拉面一上枱已经有惊艳嘅感觉。和牛连骨分开上,有三大块咁多,经过左店员火炙黎,依然见到油花分明,净系睇已经流晒口水!而汤或就用左牛骨熬制,虽然睇落去奶白色,但就唔系一般鸡白汤汤底。店员解释如果用鸡白汤就会显得同和牛有啲格格不入。我试左一担汤,牛骨味果然十分浓郁,但又有啲白汤嘅creamy感觉,系平时出面好难试到嘅味道。饮完汤之后再试下和牛,火炙过之后嘅牛肉充满油香,又不失牛味,真系好满足呀!朋友嘅鸡白汤拉面一样唔会失色,奶白色嘅鸡汤充满住鸡油同creamy嘅丰富口感,再加上鲜嫩嘅鸡肉同叉烧,一样系令人一啖接一啖食唔停口。值得一提,呢度嘅拉面每碗都有葱、笋、洋葱、糖心蛋同沙律菜作为配菜,鸡白汤仲有炸牛蒡添。如果唔食落单前同店员讲就ok!顺带一提,金鹤港九各地
超豪和牛拉面

顺带一提,金鹤港九各地都有分店,而且仲有外卖自取,就算坐系屋企都可以享用佢哋嘅招牌拉面架!