2023-09-25
#搞串个pantry想食 #日本 #牛丼 ,通常都会去连锁店食🐮。但系原来日本🇯🇵都有牛腩、牛筋呢啲咁中式嘅牛肉部位😆。而呢间餐厅嘅牛肉就类似喺日本嘅中华料理或者洋食里面嘅炖牛肉🍽️。今次就嚟到一间位于 #屯门 市中心嘅 #牛肉饭 小店🍛。舖头以日式装修🏯,配埋中华料理🎑,几有熟悉嘅港式牛腩感觉🇭🇰,但系其实又系日本风情😛。我哋嗌咗🔴韩式牛肉饭餐($65)、🔵占士牛肉饭餐加温泉蛋($66)、同埋🟡牛肉薯饼(+$20)。韩式牛肉饭餐🌟🌟🌟🌟牛腩系以日式酱汁🫕煮成,味道有啲似关东煮嘅味道🍢,肉质几软腍,食得出系几好嘅肉😋。而且捞匀咗韩式泡菜🇰🇷之后,更加有少少辣💥,几夹。唯一系啲饭冇用到传统嘅日本珍珠米🌾,冇一种绵绵腍腍嘅感觉🤨。占士牛肉饭餐加温泉蛋🌟🌟🌟🌟牛肉嘅肉质同埋煮法都系类似🤤,呢间餐厅用嘅牛肉质素真系几好💕。而捞埋温泉蛋♨️有另一种感觉,成个饭嘅味道融合埋一齐🍘,而且有湿润嘅感觉🥳。不过米同样争咗啲珍珠米嘅香绵😣。牛肉薯饼🌟🌟外皮炸得几好酥脆,整得几好🤩。里面剩系得甜甜哋嘅番薯蓉🍠,食唔到牛肉😣,感觉一般般,不过炸得唔错🤔。
韩式牛肉饭餐🌟🌟🌟🌟
占士牛肉饭餐加温泉蛋🌟🌟🌟🌟