2023-04-05 62 浏览
今日屯门公路塞车,返到屯门已经8点,老公话唔好煮饭啦,所以两个人就去左市中心揾野食。我地都一段时间无食过台湾野,所以就拣左座落屯门市广场3楼的茶木。茶木的门口装修好靓,8点几都仲系坐满人,可能大家屯门人都塞车唔想煮,哈哈。点知转个湾仲要排队,咁多人食质素应该唔错。入面的座位好阔落,唔会因为多客而将d座位密度增加去做多d生意,👍座位d餐具同纸巾都摆放得好整齐,感觉好干净。而一杯杯的水就要食客就自己需要出去拎,够晒环保我好似大乡里咁返睇个menu,老公已经扫描左QR code点餐,哈哈,原来宜家都系自助的系统点餐,几多钱,点左咩都一目了然,唔使好似以前咁记住要叫d咩。其实menu都几精美,我都影左d相。老公就点左个招牌的台式牛肉面。黎到放上台已经留晒口水,d牛肉好大旧,而且份量唔惹少。d面好弹牙,好有咬口。个汤都好有牛味,似系煲左好耐的牛肉汤,一啖汤头一啖面,一啖牛肉,台式牛肉面的最高境界。D牛腩仲要煲到好淋,一咬就碎,老人家无牙都食到,真系低赞!至于我就点左碗肉燥饭,加个杂果甜酸肉。呢个等的时间相对比较长,前后差不多20mins,原来个甜酸肉系收到order即刻做ga。首先不得不赞系个饭
其实menu都几精美,我都影左d相。
首先不得不赞系个饭粒粒分明,而且真系有饭香,坊间的一般茶餐厅完全无得比。
之后系个甜酸肉,咬落去系脆口,热辣辣,仲要旧旧有肉汁,真系无得弹!
下次再去我应该都系继续食呢个,哈哈哈。
最后再叫多左个茶木最出色的窝夫甜品两个人share,窝夫好脆,而且唔会好甜,配上上面的鲜果同埋个士多啤梨味的雪糕,窝夫的热脆加上雪糕的冰凉软绵绵,再一次冲击我的味蕾,抵赞!
如果你想食台式料理,茶木确实系一个性价比极高的选择!
2023-04-03