朋友推荐湾仔新开冇耐嘅低碳饮食为主打卡餐厅咁啱入座嘅时间喺正午餐同埋下午茶时间,大约2:30入座, 用餐时间90分钟咁就好完美可以试晒两个菜单午餐菜单佢有自选Set同已经set好咗嘅套餐套餐包 汤+ 两款前菜+ 一件主食 + 面/饭咁价钱大约180$ 范围内,睇你拣边一副主食, 另有加一餐汤 - 忌廉南瓜汤个人觉得个汤好高质,份量唔多但系好浓, 佢口感偏拮拮地好容,唔系好水个种feel,入口有好强烈新鲜 南瓜味, 但唔令人抗拒,带出少少甘甜, 感觉好满足前菜 青瓜茄子蛋饼 + 炒椰菜蛋饼形状其实有啲似玉子烧,不过入口唔算好食到茄子味, 唔钟意食茄子嘅人都可以试下呢一款,因为佢茄子味唔算好重,只系口感上多咗一𠮶种淋淋地嘅口感, 少量青瓜食到有啲脆卜卜嘅口感,几有层次, 鸡蛋本身都爽口清甜,不会太咸,有淡淡蛋味, 炒椰菜就冇乜特别,正常爽口不过冻左少少主食 荞麦面 + 泡菜炒猪肉因为香港好少地方有得试到荞麦面所以就拣咗呢一款,如果有食过日本嘅荞麦面做对比嘅话,不算好太特别,正常发挥, 唔算好重麦味,另一个说法可以话冇乜味, 软硬适中,系爽口, 个人几满意佢嘅口感, 欣赏系佢上面见到有新鲜嘅
朋友推荐湾仔新开冇耐嘅低碳饮食为主打卡餐厅

Lunch自选 荞麦面

餐汤 - 忌廉南瓜汤

前菜 青瓜茄子蛋饼 + 炒椰菜

主食 荞麦面 + 泡菜炒猪肉
因为香港好少地方有得试到荞麦面所以就拣咗呢一款,如果有食过日本嘅荞麦面做对比嘅话,不算好太特别,正常发挥, 唔算好重麦味,另一个说法可以话冇乜味, 软硬适中,系爽口, 个人几满意佢嘅口感, 欣赏系佢上面见到有新鲜嘅青葵,配合埋佢嘅冷面酱汁, 一齐食系意外惊喜地好味, 就值得加分

泡菜炒猪肉分量好足,味道好够,炒得香口,猪肉肥美不错,食到泡菜个种又辣又酸嘅重口味, 归类嘅话佢算系偏酸嘅泡菜味,正常发挥到泡菜炒猪肉既好味~唔算话特别印象深刻, 唯一不足有少少泡菜多过猪肉,有少少遗憾, 但唔钟意食清淡,钟意食重口嘅朋友都推荐试下呢一款

朋友就order咗三点后嘅菜单
all day breakfast
我自己冇试晒咁多样嘢,但系个人印象深刻系佢个黑松露滑蛋,梗系有料, 蛋又滑又香,入口系软淋淋, 然后黑松露味道好香好出,啱黑松露嘅朋友一定会钟意,相反如果唔钟意嘅朋友应该会接受唔到😂
贝果包就好软熟,香口但有少少脆口, 但朋友就话未算系最软熟最好美, 个人觉得单食算系唔错~ 佢有种酸酸哋唔知系芝士定奶油嘅味道,一入口系有啲唔系几接受到,但系如果夹埋佢嘅配菜一齐食,其实系好夹, 建议个贝果尽量就夹佢啲配料一齐食会有层次啲,好味啲
然后肠仔意外地多汁juicy,入口啲芝士真系爆出嚟, 唔系讲笑,有啲意外惊喜,系非常好食,唔系啲鸡鸡肠仔
香煎南瓜有好突出蜂蜜芥末嘅味道, 同本身嘅南瓜甜味系几夹,同埋都入口都系软熟,淋淋地, 都几值得欣赏
如果本身钟意食All day breakfast嘅朋友呢个都值得推荐,个人觉得都系高质同新鲜有突色

焙茶水果窝夫

焙茶味水果窝夫
呢个值得推荐俾大家,因为之前食咗几间窝夫, 大部分嘅窝夫畀我印像都系冇乜味,然后好重面粉味, 冇乜甜味, 如果你影相影咗好耐已经摊冻晒,唔系趁热食仲更加难食,咬得耐唔知咬紧啲乜嘢咁,所以我个人对窝夫嘅印象唔算特别好

但系一个其实佢到咗差唔多十分钟,都已经冻晒但系出黎个阵嘅时候系好香,好重嘅焙茶味, 暂时系我食过咁多间,第一间新鲜出炉嘅时候有一种香味, 以为摊冻咗会唔好食,点知入口都系软熟,然后外面少少脆,唔会变到超级硬骨骨, 最紧要系佢入口𠮶种焙茶味道非常突出,唔系死甜唔系甘苦,都唔系面粉味,系独有既香浓焙茶, 配合埋佢出面嘅忌廉同埋水果仲有麻薯, 口感同味道都好令人满意, 绝对系出色令人惊喜嘅甜品

抹茶latte

加左一杯抹茶拉铁, 味道正常,算系味道比较正宗, 奶味唔算重

环境地方都阔落,坐得舒服,但位置唔多需要等位, 是但错任何一个位都绝对系打卡嘅景点,所以都唔使太担心坐到啲好衰嘅位, 天花板嘅干花都好令人吸引, 同女仔朋友或者女朋友食饭都系一个几适合嘅选择

然后服务人员都有善,礼貌而且好热情,都会细心详尽介绍餐厅嘅菜单, 服务人员比较主动招呼, 呢种服务质素觉得同酒店可以做比较,唔系一般普通餐厅𠮶种放置你,唔理你食完就走, 服侍好周到,令到整个体验配合嘢食都觉得好愉快, 呢个价钱再配合埋服务质素,你会觉得个加一服务费都加得值得,值得二刷
2021-05-13
Lunch自选