2023-08-26 423 浏览
星期五晚放工大概八点几九点,见佢系唯一一间apm唔洗排队嘅餐厅就入左去食。虽然唔洗排队但餐厅入面都算坐得几满。得返门口张枱同最入近厨房嘅半圆卡位,我同男朋友就拣左坐后者。我哋入座几分钟之后都无人serve我哋,枱面上得两只空水杯,无人set枱,无人比餐牌,无人斟水。可能真系忙啦。大概5分钟后终于有个后生嘅侍应A就过嚟set餐具,我哋两个坐左系半圆卡位嘅内圆位置,我谂正常餐具都会放返系顾客前面,但系个侍应就放左系个半圆嘅两边边位,同我哋都系有一定嘅距离。少少无奈,但心谂可能佢哋系咁教setting就算。set完餐具之后都系无斟水同比餐牌,问先有人比…之后我哋就order左三个小食(辣椒,薯仔蛋,三文治),一个墨汁意粉同一杯嘢饮。辣椒好快就上枱,但系就无主动比碟我哋去分食。之后意粉同三文治差不多时间上枱,同时间侍应A表示last order。意粉上枱发现变左长通粉,同另一个后生侍应B讲话岀错。佢话跟一跟之后无攞走碟长通粉, 然后就无左影无再跟进过/update我哋,食完个三文治都无消息返。我哋再同另一个年资应该大啲(高级啲)嘅侍应C讲,既刻成碟攞走跟进,一分钟后已经有回覆话落错单,虽然最后

之后意粉同三文治差不多时间上枱,同时间侍应A表示last order。意粉上枱发现变左长通粉,同另一个后生侍应B讲话岀错。佢话跟一跟之后无攞走碟长通粉, 然后就无左影无再跟进过/update我哋,食完个三文治都无消息返。我哋再同另一个年资应该大啲(高级啲)嘅侍应C讲,既刻成碟攞走跟进,一分钟后已经有回覆话落错单,虽然最后都因为再煮过要太耐就照食。
食到一半发现最后一个小食仍然未上枱就叫返侍应A帮手跟进,佢有过去部机check下之后同左个人行返入厨房,当时听到佢哋望一望我哋张枱细声讲”啫系煮漏咗一个”,侍应A又系无返嚟同我哋交代返,但都觉得佢叫做帮我哋follow左啦。但系食完所有嘢,收走晒啲主食碟,都未有薯仔蛋嘅消息。
可能见我哋呆坐左喺到几分钟又不停喺度周围望啦,侍应C经过嘅时候就主动问我哋系咪有食物未上,我哋表示已经同你同事追过单一次。又系一分钟内有回覆,原来真系漏单,但系侍应A无同我哋交代返,无问我哋到底要取消定叫厨房照整,就咁由我哋系到呆等根本唔会岀现嘅薯仔蛋。无奈只可以cancel左佢。
可能见多甩漏,最后比左九折优惠,话佢哋(侍应AB)仲系小朋友,唔好介意体谅下。

嘢食不过不失,但成餐饭个体验都好差,由入座开始已经好似比人冷落嘅感觉。无人serve,落错单,跟进完又无update无回应。虽然人多,但食到中途都只系得返三四枱客,唔觉得系咁无手尾/无交带嘅原因。
有爱心,唔介意体谅接纳多甩漏嘅小朋友可以去食。

2023-08-25