2019-07-21
对于la famille呢间店,真系可以用久仰大名嚟形容,呢到最出名系戚风蛋糕,所以我都试咗好几款,另外亦试咗色彩缤纷嘅巴伐利亚。宇治抹茶椰香 $60 成个蛋糕都好松软,带有浓浓抹茶香,中间嘅cream混埋抹茶到一齐食,令佢回甘之余亦带有一丝甜,我劲钟意呢个。日本完熟蜜瓜 $60 蛋糕面嘅日本完熟赤肉蜜瓜粒认真不得了,又多汁又香甜,将成个蛋糕升华不少,而且成个蛋糕都混入果肉制作,充满住果香。北海道忌廉芝士奶冻 (个名我自己作,因为当时无名牌参考) $54 友人几喜欢呢款,蛋糕味虽然无前两款咁香浓,但系将顶层嘅奶冻连同蛋糕一齐食,味道细腻之余亦加添层次,不过我个人就嘛嘛哋呢个,对我嚟讲太淡味。食完蛋糕先食巴伐利亚系一个好唔明智嘅选择,因为蛋糕太出色,比较起上嚟后者就比较普通。北海道忌廉芝士巴伐利亚 $42、完熟芒果巴伐利亚 $42、香浓朱古力巴伐利亚 $42 三款味道都好香,上层配有唔同颜色嘅食用花,非常少女,但对比起蛋糕嚟讲,味道就无咁惊喜,同埋无咁多层次。如果你钟意睇我嘅食评,不妨关注我,支持吓我,谢谢你☺️💕
如果你钟意睇我嘅食评,不妨关注我,支持吓我,谢谢你☺️💕