2010-05-14
刚刚澳游回港,于当地尝过好食既mignon,亦食过鞋过柴皮(叫Medium的)既sirloin, 今趟延续余韵,去左Black Stump食lunch。开头见menu有个牛扒ciabatta$98,觉得吾多夹o甘,所以吾系即刻拣佢,但睇过其他set,又吾系太吸引,最终都搏一搏,就叫左牛扒包!食过sydney salad(不太特别,杂菜加olive oil)。太太的caser salad好得多,芝士够多,香味浓,crouton脆口之余亦渗透左garlic butter,romaine lettuce鲜及脆。 下次一定拣佢做appetizer。吃罢头盆,主菜上场。远处侍应端著,未食,见卖相已有好感,大大的ciabatta,厚厚的牛扒夹系中间,on side有potato wedge同少少菜点缀碟边,另外碟上放有一杯仔深啡色既汁。碟包放左系枱,拎起块包,侍应落黑椒,0个阵“火农”火农“地诱人既烧烤味,真系吾可以再等,以扒刀将之切开,开头以为好难切,一切落去已经知今餐有好野食喇!块牛扒够juicy,火候控制得o岩o岩好,medium就系medium,有少少菜同埋蕃茄,加埋个包一齐食,Whao!
碟包放左系枱,拎起块包,侍应落黑椒,0个阵“火农”火农“地诱人既烧烤味,真系吾可以再等,以扒刀将之切开,开头以为好难切,一切落去已经知今餐有好野食喇!块牛扒够juicy,火候控制得o岩o岩好,medium就系medium,有少少菜同埋蕃茄,加埋个包一齐食,Whao! 真系可以叫Perfect!个potato wedge就洒左d BBQ味粉调味,有诚意!虽然个包旁边有一杯仔肉汁,牛肉味重d既烧汁,但佢既存在实在系多余既,根本吾洗汁已好好。当时真系好想同经理讲呢个Main实在太好食,但奈何佢忙碌中(其实由头到尾都系得我地一枱客,佢只系系度搅紧d卡片)所以最终都无赞到。不过吾紧要,系到写番篇补数。
真吾明点解得我地一枱客?希望净系今日系拱啦,又或者晚市生意好d,拉上补下,吾系又一间有质素但做吾住既餐厅就可惜喇。
注:食lunch Set有得储印仔,一个set一个印,两个月内储够六个可得一个free lunch,睇黎都到要黎多d喇。(好似卖紧广告添,其实只系想有多d人知,你知啦始终成餐饭得我地一枱客.......)