2020-09-10
今日收工又系一个人返屋企啦!系荃湾西站站落左车之后,就行去海之恋商场揾下野食啦!行到去donki 个foodcourt, 都好多人呀!但系由于限聚令关系,好少枱,坐满晒食客,但系见到间面屋哲又好想食wor, 于是就买左先,边等野食边等位啦!我就点左个1号餐哲浓沾面啦!可惜就无得加面,因为我就真系好钟意食日本拉面呀!等左大约十分钟左右就有,咁岩又有位啦!咁就即刻坐低食啦!首先系试下d配料先,笋嘅份量都系多,但系就冻嘅,到个汤啦!个汤望落去有d奇怪,个胶碗好热,个汤表面有层衣,感觉系系微波炉处理完后攞出黎,汤味道ok,够浓同埋鱼介豚骨味道好出,但系认真里面个汤拨开层衣都系无咩烟出,咁就唯有衬热食啦!面条粉量都好充足,未放落汤前个面都系冻呀,我当佢系因为过冷河啦!但系个汤就真系唔够热,点完都系暖暖地,食到尾都已经系冻,本身系好好味呀!汤够浓,面质弹牙而有口感,而块叉烧都系冻,睇返之前d食评话无左粒热石,我相信e个就系分别啦!因为d汤系日本运过黎,如果keep住煲佢会愈煲愈浓,微波炉叮只系可以加热表面果层,中间加粒热石就可以全碗汤都热啦!其实碗面真系几好味呀,面够弹牙,汤够浓味及香味!系d野唔
等左大约十分钟左右就有,咁岩又有位啦!咁就即刻坐低食啦!首先系试下d配料先,笋嘅份量都系多,但系就冻嘅,到个汤啦!个汤望落去有d奇怪,个胶碗好热,个汤表面有层衣,感觉系系微波炉处理完后攞出黎,汤味道ok,够浓同埋鱼介豚骨味道好出,但系认真里面个汤拨开层衣都系无咩烟出,咁就唯有衬热食啦!面条粉量都好充足,未放落汤前个面都系冻呀,我当佢系因为过冷河啦!但系个汤就真系唔够热,点完都系暖暖地,食到尾都已经系冻,本身系好好味呀!汤够浓,面质弹牙而有口感,而块叉烧都系冻,睇返之前d食评话无左粒热石,我相信e个就系分别啦!因为d汤系日本运过黎,如果keep住煲佢会愈煲愈浓,微波炉叮只系可以加热表面果层,中间加粒热石就可以全碗汤都热啦!其实碗面真系几好味呀,面够弹牙,汤够浓味及香味!系d野唔够热,解决到就好好啦!唔系就好似食冷面咁样啦!