2021-12-30
我好钟意饮炖汤,但老爷奶奶成日都话出面啲炖汤系味精汤,唔知系真定假但想饮我就咪去饮碗啰。今日去左观塘工厦食饭,时间大概系两点,餐厅无乜人。OPENRICE 睇餐单时见到有个蒜蓉蒸蚬饭,但去到间餐厅又唔见有,唔紧要啦咁我食虾干豆卜蒸排骨饭啦。炖汤等左大约10分钟,见到食材有鸡脚、桂圆、猪肉、药材等,惊喜系见到有大约2粒瑶柱,虽然瑶柱好细粒但用佢尼调味啲汤好好饮。预一日订枱及完成点餐可以升级花胶炖汤,可惜我太即兴。落左单大约20分钟先蒸好个饭,我觉得好大份啰。明明我叫左少饭,睇尼以后我要叫半饭啦....排骨系用豆豉酱,加上大量葱花及香蒜,虾干豆卜正常水准。啲饭系蒸味饭其实好开胃,但我真系食得好少架咋,食得哂啲𩠌已经好比面。我自己会觉得,炖汤得太少汤太多食材(汤渣),而我自己又食唔落啲食材,所以我认我系大嘥鬼。