2021-12-03
自从发生新冠疫情后,已接近两年冇返过上大陆,有上过内地食羊肉火锅或串烧,都应该会觉得喺香港火锅店食嘅羊肉,好难食番内地果种味道,今次系由我个仔介绍到「快乐小羊」,午餐 OpenRice 订位仲有68折,果然冇令我失望,绝对可以重拾以前食开嘅味道😍呢度有手机落单非常方便,首先点左个三拼火锅汤底俾职员准备,包括麻辣、清汤及酸汤,然后就开始点埋其他火锅料😚黎「快乐小羊」当然主打食羊,本身好钟意食内地嘅烤羊串,所以先嚟每人一串「蒙式烤羊串」当前菜。羊肉串即叫即烤,每串有5-6粒羊肉,大大件又多汁,非常野味香口😋食烤羊及火锅,有点可以冇啤酒,见到呢度竟然有1664生啤供应,叫左个2公升装tap装放喺台面自己浸,好过瘾😂羊肉火锅料我哋拣左「羊羊大拼」,里面包左三个不同部位,已经忘记 Menu 提及部位,但系都冇乜所谓,反正两个字「好食」😆因为我太太唔食羊,所以叫个「西班牙黑毛猪」俾佢,肉色花纹已经好吸睛,我食咗一两片都觉得唔错👍另外个「手打蟹籽墨鱼滑」都值得一试,食落好弹牙及墨鱼肉味😋除此之外,我哋仲点左鲜虾云吞、脆肉鲩、鸭血、毛肚、冻豆腐、山根、响铃…..等等好多不同火锅料子,每样都好新鲜好高质
三拼汤底
蒙式烤羊肉串
1664生啤2L装
羊羊大拼
西班牙黑毛猪
另外个「手打蟹籽墨鱼滑」都值得一试,食落好弹牙及墨鱼肉味😋
手工蟹籽墨鱼滑
除此之外,我哋仲点左鲜虾云吞、脆肉鲩、鸭血、毛肚、冻豆腐、山根、响铃…..等等好多不同火锅料子,每样都好新鲜好高质,再加上好多火锅料可以半份半份点,变咗可以试多好多唔同食物,边个特别钟意就追加再点,非常有弹性👍
到最后都系引唔住,大家决定每人追加一支烤羊肉串,实在太好味好满足😂😂😂