2015-08-02 1374 浏览
同旧同学相约黎到又一城食呢间米纸, 点解我话怀念? 因为小妹曾经系度返过part time嫁! 不过都好多年前噜, 想再黎试试佢是否保持到水准!香茅青柠梳打- 不是我吹嘘, 佢真系我饮过最好饮既lime soda! 因为佢落左一粒半既新解青柠汁, 所以味道好fresh, 酸得黎又好过瘾 而我就中意加埋香茅, 味道更香更浓!XO酱鸡肉炒金边粉-味道就好香啦, 金边粉亦炒得岩岩好, 唔会太淋, 食起来亦唔会好咸, 而且有少少椰菜夹鸡住黎食都还不错! 唯一想讲既系份量实在太少了, 五个人一人分得少少。越南春卷-有别于中式/泰式春卷, 佢既皮系用米纸炸成既, 里面有檬粉猪肉马蹄等等, 夹埋生菜再点少少"碌淋"汁, 又脆又烟轫, 会食上瘾虾干炒通菜- 通菜系幼身同淋身呢种, 少少辣几惹味, 虾干好大只@@ 就咁食都唔咸, 几好味XD青咖喱鸡(蒜茸包)-呢度既青咖喱相对其他颜色系最辣既而且无咩椰奶! 咖喱汁好香, 可能因为有好多配料, 鸡肉都几滑。最中意佢入面仲有薯仔, 秋葵, 泰国茄子!酱汁香鸭(半只)-唔知点解越来越细只, 就黎半只变到四分一只咁济, 但啲鸭又砍到鬼死咁大件!! 味道方面都依然
 而我就中意加埋香茅, 味道更香更浓!
酱汁香鸭(半只)-唔知点解越来越细只, 就黎半只变到四分一只咁济, 但啲鸭又砍到鬼死咁大件!! 味道方面都依然好味既, 唔好以为佢系卤水鸭味, 佢系另一只味唔识形容, 鸭肉都几滑~

我最期待既甜品时间来了!!
香蕉布丁-系咪点睇都唔似一个布丁? 但其实佢好好味, 上面系honey comb雪糕, 下面好似系烟轫版海绵蛋糕, 加埋花奶, 又冻又热, 口感同味道都几好!
朱古力梳乎厘-我就自己转左配椰子味雪糕! 但梳乎厘好似无以前咁靓仔了, 有啲焗失败既感觉! 不过味道还可以, 不太甜, 点埋朱古力酱岩岩好!
French Kiss-是的, 小妹生日, 可以叫佢加焟烛!听个名系咪好有意思呢? 其实佢上面系好酸既rasberry sorbet, 两块饼干入面夹住既系充满杏仁碎既雪糕, 几样夹埋一齐食系好食既!
2015-07-22
庆祝纪念