2017-10-30
今日黎开中文大学探朋友,倾完偈都差唔到左下午茶时间。我本来提议出去大埔或者沙田食个tea,但我个朋友就提议系中大食,话带我试下又抵食又好味既下午茶。咁我地就上校巴去左本部大楼个边范克廉楼咖啡阁度食。一去到,已经见到好大中大学生排紧队准备买下午茶食。 咁我睇完个餐牌之后,就叫左鸡丝扎肉鸡丝汤河(21.5HKD),仲可以免费加多d河粉添。另外因为肚仔饿缘故,再加多左个提子松饼(6.5HKD)。跟住我就交飞去厨房,另外手持一张飞睇电脑mon等攞餐。大概10分钟到,就攞到个河粉同松饼。 个河粉大大碗,而且d鸡丝同扎肉唔会因为下午茶而`缩水`。 个河粉仲有萝卜添,而个汤底则好清甜。 个味道拍得住出面街既越式食店。 而家提子松饼又好松脆,热哄哄,又多提子。总括而言,今次呢个下午茶真系好抵同有惊喜。而且觉得好似番番去读大学时既时光
而家提子松饼又好松脆,热哄哄,又多提子。