2020-11-19
今日去咗大围试吓粥底火锅,二百几蚊一位,呢个价钱算抵,而且海鲜都好新鲜,性价比好高! 左边嘅肉蟹餐就$200一位,右边嘅波士顿龙虾餐就$220一位。再自选五款海鲜,八款火锅配料。我哋拣咗波士顿龙虾加沙白蚬餐,海鲜就拣咗鲍鱼、大尾鱿、花甲、贵妃蚌、蛏子。总共有七款海鲜。店员问我哋加唔加象拔蚌,$30/2只,我哋叫咗4只。食完晒所有海鲜之后,店员就会上火锅料开始打边炉。佢会比一碗南瓜粒、芋头粒、粟米俾我哋放落去个火锅度。火锅配料我哋就拣咗自家制手打鸡骨丸、西班牙猪梅头片、莴笋、竹笙、粟米饺、猪肠、花胶仔。食晒所有火锅配料之后,店员就拎啲粥出嚟,再加埋菜甫粒、冬菜、大头菜粒、芫荽、猪油渣粒,有啲咩唔想食嘅话可以叫店员唔好落。然之后佢就会帮我哋捞晒啲嘢。全部海鲜都好新鲜,好鲜甜,有啲海鲜仲郁紧,好生猛。而且都好多肉,好肥美,口感好好。每张枱都有个计时器同埋有张教学教每样海鲜煮几耐,清晰易明👍🏻而火锅配料就同平时打边炉差唔多,但系自家制手打鸡骨丸就好好味,食落去会咬到啲鸡软骨,其他材料就正正常常。至于个粥就唔觉得太有海鲜嘅味道,食到啲南瓜、菜甫味,但系都系甜既。成个餐好丰富,食到饱一饱走人👍🏻👍
店员问我哋加唔加象拔蚌,$30/2只,我哋叫咗4只。
而火锅配料就同平时打边炉差唔多,但系自家制手打鸡骨丸就好好味,食落去会咬到啲鸡软骨,其他材料就正正常常。至于个粥就唔觉得太有海鲜嘅味道,食到啲南瓜、菜甫味,但系都系甜既。成个餐好丰富,食到饱一饱走人👍🏻👍🏻👍🏻 因为唔收加一,所以叫埋野饮都系$200几蚊一个人,好抵👍🏻而且店员服务态度好好,主动不停帮我地收碟换碟。