2023-01-24
🌃 餐厅为川菜馆, 全港拥有六间分店, 而今次小编去嘅系位于乐富广场, 邻近于乐富港铁站B出口, 餐厅设计较为简约, 墙上有挂上壁画, 以介绍川菜食物为主,座位多数系卡座, 空间比较宽敞。-🤠 小编之前都有光顾其他分店, 都觉得几好食 ,今次见到新出了蟹逅二人餐, 只需$388 , 就可以选择凉菜一款 , 酸菜鱼或水煮鱼一客, 仲有蒜香荷叶蟹饭,吸引咗小编去试😍.🌶🥚 尖椒皮蛋👉 餐厅选用黄心皮蛋, 比普通嘅黑色皮蛋更晶莹剔透, 里面更是溏心蛋黄, 味道更鲜香细腻, 而蛋皮嘅口感就好Q弹, 配上尖椒嘅酱汁, 更加开胃😋.🌶🐟🍲 十三少酸菜鱼👉 份量超大盘, 鱼都有唔少。👉 可以选择辣或者唔辣, 而今次小编选了小辣 ,汤底味道 以酸菜、 芝麻、 花椒为主, 酸嘅味道较突出, 钟意食较酸嘅人会好钟意😍👉 鱼片选用鲈鱼, 食落十分滑溜。👉 配料有好多嘅莴笋、杂菌同埋白萝卜。.🦀 十三少蒜香荷叶蟹饭👉 呢一个反而做咗主角, 觉得比酸菜鱼更吸引, 虽然系二人嘅细份版本, 但足足用咗两只蟹, 蒜香味十分浓郁, 表面上仲加咗唔少葱花, 卖相一流。 当翻开蟹盖嘅时候, 里面都铺满咗蒜蓉粒, 同埋好多嘅
🌶🥚 尖椒皮蛋
🌶🐟🍲 十三少酸菜鱼
👉 份量超大盘, 鱼都有唔少。
👉 鱼片选用鲈鱼, 食落十分滑溜。
👉 配料有好多嘅莴笋、杂菌同埋白萝卜。
🦀 十三少蒜香荷叶蟹饭
👉 呢一个反而做咗主角, 觉得比酸菜鱼更吸引, 虽然系二人嘅细份版本, 但足足用咗两只蟹, 蒜香味十分浓郁, 表面上仲加咗唔少葱花, 卖相一流。 当翻开蟹盖嘅时候, 里面都铺满咗蒜蓉粒, 同埋好多嘅蟹膏, 可以用嚟捞饭😍 而饭都吸收咗蟹味嘅精华 同荷叶嘅芳香, 十分之正😋
📍 十三少
乐富联合道198号乐富广场1楼1211号舖
*此价格只供参考及以当时为准,实际价格或会与本文章有所差异。