呢晚去到唔系好多人,见到里面枱都有好几枱客,不过我最想系坐系榻榻米到,好野有吉位可坐!!拎起手上的Menu,与我系弥月屋初期开张时的好似差唔多,不过呢间时不时会有D「期间限定」的甜品名贴系墙上,想试新野一定要留意啦,不过今次我来嘅目的唔系「期间限定」,而系<原个焗苹果批> ,另外又挂住宇治金时刨冰,所以就拣咗<赤豆抹茶豆腐> 。当我点餐时,店员表明<原个焗苹果批> 要等25分钟,因为系即叫即制的,问我有冇问题?OK,照上丫唔该!先来<赤豆抹茶豆腐> $33只系等咗约6分钟便上枱,分量唔大,个碗更似我系吉吉岛$12店买果D添,不过用上小木匙都几靓。顶层有红豆粒粒蓉加红豆蓉铺系抹茶豆腐上面,绿色的抹茶豆腐好结实且微冷,开头怕似豆腐花软淋淋添,原来系有少少实的的嘅质感,唔错,只是有感抹茶味唔够重。而红豆蓉只是淡淡的甜,当然如果再多少少红豆就更夹啰。<原个焗苹果批> $48呢个真系几乎每枱客人都会点嘅,至少我坐低后见到佢系厨房出来都有4~5个喇。其实只睇相嘅话真系觉得好贵,边值呀?但当我知道系即叫即造,来到时真系热辣辣,苹果起核后原个苹果放入酥皮里面焗,酥皮十分之松脆,出炉后切开四份上枱,真系

先来<赤豆抹茶豆腐> $33

而红豆蓉只是淡淡的甜,当然如果再多少少红豆就更夹啰。

<原个焗苹果批> $48

但当我知道系即叫即造,来到时真系热辣辣,苹果起核后原个苹果放入酥皮里面焗,酥皮十分之松脆,出炉后切开四份上枱,真系都几大个㖞!!
苹果带少少肉桂味,中间夹上吉士馅,吉士馅其实都几甜,好在唔太腻,几好味!$48个都算系物有所值嘅。
不过要成个苹果批食哂都几系野,最好真系揾多个朋友一齐Share,起码可以分担下D卡路里同叫多几款野食嘛。
2012-07-25
  • 原个焗苹果批