适逢平日,同朋友两人一狗去离岛行下,见榕树湾行去阿婆豆花14分钟路程,就当行下山啦😅俾完钱拎到埋位坐低一望,咦?碗「豆腐花」个样咁得意既都试下啦,系有㶶味,豆味都👌🏻,糖水系杰身而且阿姐都几重手,不过个质地唔估点形容......到朋友试毕左一啖入口,就碌大只眼「咦?!」左一声,我即刻同佢讲,系咪好特别呢?我朋友笑左出声,大家都知咩事,但成个档我我地两个,唔敢笑咁大声总之回想晒平生食过既所有野食,都无食过呢一种质地,所以比喻唔到呢一种「好独特」既口感,外形睇起上嚟似布甸,食落有啲一粒一粒好似分子既感觉,但又唔系豆渣咁鞋口。如果钟意发掘新事物既朋友,不妨试下,最后我清晒成碗咁有特式既豆制甜品,但就无再系南丫岛食其他野。

俾完钱拎到埋位坐低一望,咦?碗「豆腐花」个样咁得意既

冻豆花