2020-11-23 779 浏览
晏昼行行吓街, 友人问我同 P san 一唔一齐食晚饭, 结果就一行四人, 由友人车咗嚟观塘揾食, 揾到喱间日式小店。虽然位处工厂大厦, 但系门口俾人一种舒服嘅感觉。 入到店家, 店员问我哋有无 book 位, 因为无 book 位, 所以要等店员安排入座。 入到去啲枱櫈比平时去嘅餐厅矮, 仲有日式榻榻米同矮枱坐, 有种令人好放松嘅感觉。 我睇完 menu 之后, 决定点原条蒲烧鳗鱼炒饭。 鳗鱼真系好大条, 但唔热亦唔暖, 所以食落质地比较硬, 亦无咩鳗鱼味同唔肥美, 炒饭好似用咗蒸鱼豉油加熟油一齐炒嘅味道咁, 食到一半就已经有少少腻唔想继续食, 饭粒亦唔多似系真正日本米咁短短肥肥胀卜卜同有饭味, 饭嘅份量都唔算多, 但店家都会贴心咁配埋少许生椰菜丝同两件腌萝卜, 可以俾人解吓腻。     我哋除咗各自点咗一个主菜之外, 仲点咗个七味墨鱼咀。 喱个墨鱼咀外皮炸得松脆, 而且七味粉平均散布喺每粒墨鱼咀度, 好惹味, 喱个系成餐饭我会比较推荐嘅菜式。 P san 点咗喱个神户野菜牛肉锅加一个杂炊, 我哋点完, 店员拎咗个炉上枱, 再等咗一阵就放埋个锅上个炉上面同点火, 我同 P san 等

原条蒲烧鳗鱼炒饭

七味墨鱼咀

P san 点咗喱个神户野菜牛肉锅加一个杂炊, 我哋点完, 店员拎咗个炉上枱, 再等咗一阵就放埋个锅上个炉上面同点火, 我同 P san 等啲汤滚咗先开始烚。 牛肉份量多, 而且有好浓牛味, 不过食落似系我哋平时打边炉𠮶啲肥牛, 下面有粗粉丝、 菜、豆腐同鲜冬菇, 啲汤饮落好清甜而且有菜味, 应该系用味醂煮嘅, 喱个都不错食哦, 可以放埋个饭落去成为一个杂炊。

神户野菜牛肉锅

最后, 饮品方面, 因为我唔饮汽水, 所以我点咗喱间店多人推荐嘅富士山特饮嚟打吓卡, 之后就俾咗 P san 饮, 而我就点咗个焦糖鲜牛奶朱古力。

喱个富士山特饮, 下面系梳打水加冰, 店家放咗一粒有灯嘅塑胶冰粒喺梳打水入面闪吓闪吓, 上面系云呢拿雪糕, 外貌做到同富士山相似, 当雪糕融咗喺梳打水之后, 更会做出富士山有不同层次雪景嘅状况, 等我哋无得去日本都可以欣赏到富士山解下旅行瘾。

富士山特饮

跟住喱个系另一个我会推荐嘅饮品, 用鲜牛奶冲泡, 而且满有香浓朱古力味, 又唔会苦, 奶味同朱古力味都饮得出, 好 balance, 上面有一层好轻嘅 cream, 再有少许焦糖吱咗喺层 cream 上面, 令朱古力更香滑。

焦糖鲜牛奶朱古力

总括, 喱间餐厅似 cafe 俾人倾计同 hea 多过一间餐厅, 店家有一种日式小店嘅感觉, 坐得舒服好 relax, 饮品比较吸引亦吸睛, 不过我哋星期日 7:00pm, 有 1.5 小时限时, 若大班朋友就最好 book 位。
2020-11-22
七味墨鱼咀