2023-11-15 1099 浏览
🌼𡃁妹搬咗去启德咁耐,都未过去同佢食个饭,今日一于去启德郊游下🌞,发掘下香港新地方。📌启德以前系机场旧址🛬,夷为平地之后就开发左一个新嘅住宅区域🏬,近几年落成咗好多新的公屋同私人住宅,仲有好多活化的绿色空间🏝,感觉好开阳,地方好空旷,闲时可以带狗仔嚟🐶海边同公园散散步,非常休闲写意。📌闲逛完启德周边一轮,就想揾野食医下肚,惊喜地被熊妹发现原来《GoodDay Cafe》搬咗嚟启德,实不相瞒,熊妹由始祖‪铜锣湾分店‬食到葵涌再黎到启德,好似追随住佢嘅影子,佢去到边熊妹就食到边,而启德呢间分店仲改咗名叫《GoodDay Solar》,睇嚟转左另一种高档次风格🔝。📌《GoodDay Solar》系位于嘉峰汇的一楼,地铁站一出转个弯就到,位置几方便。📌哗!入到店铺真系哗左一声!启德分店好开扬,超级大,楼底好高,咖啡店以落地玻璃窗设计,成间餐厅都系对住出面成个启德的海景🏞,楼下是休闲散步空间,无任何高楼大厦遮挡,成个启德的海边环境尽现眼前,一目了然,柔和的阳光☀️仲会透过玻璃窗打入咖啡店内,感觉好自然好舒服。📌《GoodDay Solar》以白色同灰色为主,咖啡店内有好多张四人方型枱、圆枱,拱型卡
📌《GoodDay Solar》以白色同灰色为主,咖啡店内有好多张四人方型枱、圆枱,拱型卡位梳化枱🛋,空间好大,感觉好悠闲舒适,真系好岩一班朋友过来聚聚,或者一个人闲时来饮杯咖啡抖抖,或者过来打电脑工作💻,都有好大空间享受。
📌餐牌同‪葵涌分店‬差不多,依然有主打的汉堡包🍔同all day breakfast🍱,仲有意粉🍝同小食🍢,价钱都系维持$108至到$148 ,饮品方面当然唔少得冲调咖啡☕️,仲有各款夏日特饮🍹,惊喜地发现系《GoodDay Solar》不设❌加一服务费,喺今时今日香港租金昂贵💰的地方,真系买少见少。
爽瓜瓜熔岩手打(美国)牛肉芝士汉堡(特调花生酱)
爽瓜瓜熔岩手打(美国)牛肉芝士汉堡(特调花生酱), $138
熊妹咁难得重遇《GoodDay Solar》,梗系想食返当初《GoodDay Cafe》的招牌菜-爽瓜瓜熔岩手打(美国)牛肉芝士汉堡配特调花生酱。

果然冇拣错,熊妹认为今次《GoodDay Solar》做的爽瓜瓜汉堡包比以前更胜一筹。
爽瓜瓜熔岩手打(美国)牛肉芝士汉堡(特调花生酱)
首先,汉堡包🍔size非常大一个,材料份量唔惹少,层次分明,好明显睇到一层层的食材,一块好厚实嘅芝麻汉堡包皮,涂上好浓郁的特制花生酱,然后有一堆洋葱丝🧅,到两片好分明的热熔车打芝士🧀,跟住系主角起码有一寸厚的手打牛肉汉堡扒,再㚒杂特制花生酱🥜,到一片蕃茄🍎同埋一堆青瓜丝🥒叠底,形成呢个招牌菜-爽瓜瓜熔岩手打(美国)牛肉芝士汉堡配特调花生酱。
爽瓜瓜熔岩手打(美国)牛肉芝士汉堡(特调花生酱)
讲真,呢个汉堡包真系冇得顶!材料丰富,本身手打牛肉汉堡煎到好香,锁紧肉汁,质感唔会好散,连埋咸香车打芝士、清新蕃茄同青瓜丝的汉堡包滋味都不在话下,最主要系用咗特制的花生酱代替平时一般用的茄汁🥫,特制花生酱味道浓郁,但系质感唔会话好浓稠好涩而食到好饱滞,有流质性又可以湿润其他食材,仲充满粒粒粗粒花生,又咸又甜,好似食紧花生酱多士之余又有汉堡包的美味,味道夹得来之余感觉又好梦幻💫。
而新店《GoodDay Solar》的爽瓜瓜比起旧日《GoodDay Cafe》系改良咗,以前系一片片清新青瓜片🥒,而家将青瓜切丝,食落可以出更加多的水份湿润汉堡扒一齐食,容易入口,均匀地遍怖成个汉堡包,清新得来又大减汉堡扒的油腻,切丝呢个配方真系做得唔错!好庆幸熊妹试过旧店的版本,现在可以睇到《GoodDay Solar》更进一步的转型,食得出新店的用心经营。

伴碟仲有一大堆粗薯条🍟同埋沙律菜🥗,坊间餐馆一系就跟薯条一系就跟沙律菜,好少会跟晒两款配菜,《GoodDay Solar》咁做法真系益街坊。

粗薯条有熊妹最爱嘅淋身,喜爱食入面淋身薯条嘅薯仔蓉🥔,再食埋伴菜捞上黑醋汁的沙律菜解一解腻均匀吓,成件事真系好完美。
白丸玉子焙茶,蜜糖脆脆窝夫配雪糕
白丸玉子焙茶,蜜糖脆脆窝夫配雪糕, $118
食完个咁丰富嘅咸食,真系意犹未尽,见menu有推出一系列甜品,熊妹记得旧店好似冇咁多甜品款式,咁一于试下甜品喇。

一上枱,卖相同埋摆设都已经加晒分🤩,无谂过窝夫有咁大一份,一开四的窝夫🧇好厚实一件,刚刚焗起外脆内软,好香蛋香味🥚,入面仲有白丸玉子🍡做馅,外面脆之余入面又软糯,面头铺上焙茶忌廉,出边好少食到焙茶味道🍃,最多都系抹茶味,焙茶味道比较特别,因为茶味比较浓,做出的忌廉唔会太甜🍼,仲有粒粒蜜糖脆脆🍯同埋切粒的士多啤梨🍓及蓝莓,一口窝夫入面包含着重茶味嘅焙茶忌廉、粒粒软糯白玉丸子、脆口的蜜糖脆脆、新鲜的水果及冷冻的云呢拿雪糕,可谓百味交集,冰火交融的窝夫雪糕🍨就是如此美味。
Matcha  Latte
Matcha Latte,$49
不嬲熊妹去到咖啡店都一定系饮咖啡,不过上次系葵涌店已经试过咖啡,系好唔错,熊妹除咗系咖啡爱好者,仲系一个抹茶熊,今次就试吓Matcha Latte🍵。
经典的心形拉花💗,对经营三转咖啡店的《GoodDay Solar》绝对系冇难度。呢杯Matcha Latte 抹茶味同牛奶味嘅比例均匀,有少少回甘的抹茶味冲落牛奶入面,再吊出淡淡的牛奶味,系合格的一杯Matcha Latte🍵。
Green Popsicle
Green Popsicle,$48
𡃁妹就话想饮清新啲,拣咗杯夏日特饮-奇异果,菠萝梳打特调。

奇异果同菠萝本身都系偏酸甜,两者夹埋一定唔会有问题,奇异果🥝充满维他命C,菠萝🍍又有天然酵素,容易分解食物,有助消化,所以呢杯夏日特饮系好解腻👅。
夕阳无限好,吹吓水,倾吓偈,食吓嘢,咁又到黄昏啦。一生难得好知己,其实能与好姊妹相聚,什么时光都是好日子的时光🌻。
2023-11-03
白丸玉子焙茶,蜜糖脆脆窝夫配雪糕