2019-05-24
之前都听讲过西环厚和街多野食,咁见今日放工得闲就同个friend去睇下有咩食~咁岩见到有间台湾野,都好耐无食过,就入去试试😋里面唔系好大,大约得五六张台,好彩我地去到未full,如果唔系可能要等...一入到去就有个台湾人好友善咁欢迎我地,原来系台湾人开,咁应该都值得期待个店员就同我地讲佢地有个二人餐,可以食晒佢地推荐既菜式,我地都好懒,见二百几蚊唔系好贵就叫左首先黎既系卤味拼盘,个店员同我地讲系佢地自己用十三香卤既,所以味道会同出面食开既港式有啲唔同。的确我同我个friend都觉得无出面个啲咁咸,而且卤得好入味,特别系豆腐好好食👍🏼第二样系台式烫青菜,就系加左肉燥既熟生菜。肉燥同个酱好夹生菜,生菜都好爽脆,唔会老。第三样系麻辣牛肉面,佢地好好,麻辣系另上既,俾你自己加落去,个店员就同我地讲啲麻辣系佢地日日自己炒,所以会香啲不过都几辣下。咁我地就紧系要落落去牛肉面度试下啦!无落晒都几辣下😂无谂过既系个牛肉面既汤比我地想像中淡(一直食啲台湾野都好重口味),不过系清甜同好饮既,啲粗身既面条好挂汁,而且有咬口。牛肉煮得好腍,好入味,我觉得真心好食👍🏼卤肉饭系我最喜欢既台湾野食,依间铺既卤肉饭面
卤肉饭系我最喜欢既台湾野食,依间铺既卤肉饭面好好食,汁够味道,卤肉够腍,不过如果再肥啲啲会再好食啲。只鸡脾都好入味,应该都系卤左好耐,不过我自己中意鸡脾啲肉实啲,佢啲鸡卤得耐所以有啲太腍,我唔太中意。
饮品有冬瓜茶同珍珠奶茶,冬瓜茶好香又唔会太甜。啲奶茶都好浓好香,个店员讲啲奶茶佢地用台湾阿萨母红茶冲,所以先咁香。珍珠真系好食既,因为一啲都唔硬。
佢地仲送左台湾肠俾我地食,劲开心!佢地话因为佢地想keep番正宗既味道,所以好多菜都会加蒜,味道会重一啲,不过佢地通常都会放旁边俾你拣加唔加,我觉得咁几好
甜品系芋圆加地瓜圆,汤底系热冬瓜茶。好中意佢芋圆真系有一粒粒芋头😍地瓜圆都好弹牙好好食,配冬瓜茶唔会太甜,好食!
虽然啲𩠌唔算好大碟,不过食落都几饱😂唔够其实佢地仲可以加饭加面,我地就唔洗喇。值得一赞既系佢地啲店员都好nice,好有笑容,而且会唔介意讲好多推荐俾我地,同介绍啲菜式。而且啲𩠌有好多菜,所以感觉好健康😂下次有机会都会再食!