2022-11-16 70 浏览
今日同瑞士嘅朋友叙旧,佢好钟意食台湾嘅食物,见北角电厂街联和大厦地下开了一间新嘅舖头,叫六合小巷,装修望落去好舒适又有台湾feel,就带咗佢入去吃东西。我食咗一碗原味牛肉面,牛肉炆得又淋又香滑,幼面好软熟好滑,店员即时加牛肉汤在面上,倒汤嘅时候已经闻到好香嘅牛肉汤味。👍🏻外国朋友赞不绝口。我就比较喜欢吃炸物,叫咗盐酥猪扒面,猪扒好入味又松脆,松脆得来又唔觉得肥腻。面嚟咗之后,店员系你面前加上清汤,唔会一早就浸到啲面淋晒。都几欣赏佢哋嘅服务。叫咗肉松皮蛋滑豆腐,呢个配搭又几夹味,系一个凉食,豆腐冰冰冻,配上皮蛋,加上一啲台湾嘅肉松,好开胃。香芋鲜奶好香嘅奶味同埋芋头味,有一粒粒嘅芋头,少甜,唔错。朋友喜欢饮热嘅红枣杞子桂圆姜母茶,饮落去唔会太甜,感觉到是一杯很健康的茶。我非常喜欢六合小巷的台湾美食,会再来吃☺️

香芋鲜奶好香嘅奶味同埋芋头味,有一粒粒嘅芋头,少甜,唔错。

我非常喜欢六合小巷的台湾美食,会再来吃☺️
  • 原味牛肉面
  • 盐酥猪扒面